Pečat na ulazu u Tutankamonovu grobnicu

Otkriće Tutankamonove grobnice

Tutankamonova grobnica otkrivena je 1922. godine u Dolini kraljeva u Egiptu. Arheolog Howard Carter i njegov tim otkrili su ulaz u grobnicu nakon dugih godina istraživanja i potrage. To je bio iznimno uzbudljiv trenutak jer su mnoge grobnice faraona do tada bile opljačkane i oštećene, ali ova je ostala gotovo netaknuta više od 3.000 godina. Na naslovnoj fotografiji je pečat na ulazu u Tutankamonovu grobnicu.

Tutankamon, mladi faraon koji je vladao Egiptom u 14. stoljeću pr. n. e., nije bio jedan od najvažnijih vladara, ali njegova je grobnica postala posebna zbog bogatstva i brojnih vrijednih predmeta koji su u njoj pronađeni. Unutra su se nalazili zlatni predmeti, prekrasno ukrašeni sarkofag, kraljevska prijestolja, kolica, oružje, posude, odjeća, pa čak i dvije male mumificirane bebe, vjerojatno njegove kćeri. Najpoznatiji predmet iz grobnice je Tutankamonova zlatna maska, koja je postala simbol egipatske umjetnosti i kulture.

Ovo otkriće omogućilo je znanstvenicima da saznaju mnogo toga o životu u antičkom Egiptu, kao i o samom Tutankamonu. Otkriće je izazvalo veliku pažnju javnosti i postalo pravi svjetski fenomen. Mnogi su ljudi tada prvi put saznali o egipatskim faraonima i o egipatskoj kulturi. Zbog svih ovih razloga, otkriće Tutankamonove grobnice jedno je od najvažnijih arheoloških otkrića u povijesti.

Pogledaj fotografije unutrašnjosti grobnice po otvaranju (fotografije su naknadno obojane):

Kviz za provjeru znanja

Kviz za provjeru znanja potraži na EduMatu.

Crtani predložak u velikom formatu možete preuzeti na poveznici.

Membership Required

You must be a member to access this content.

View Membership Levels

Already a member? Log in here

Slične predloške pronađite u Shopu.

Koliko je ova objava bila korisna?

Kliknite na zvjezdicu da biste ga ocijenili!

Prosječna ocjena 0 / 5. Broj glasova: 0

Za sada nema glasova! Budite prvi koji će ocijeniti ovu objavu.

Budući da vam je ovaj post bio koristan...

Pratite nas na društvenim mrežama!

Žao nam je što objava za vas nije korisna.

Dopustite da poboljšamo ovu objavu!

Kako ovu objavu možemo poboljšati?