Novo:

Zvonimir Žagar

Prof.dr.sc. Zvonimir Žagar, sveučilišni profesor, građevinski znanstvenik.  Rođen u Vinkovcima 15. veljače 1931.  Pučku školu završio 1942. u ratu. Realnu gimnaziju završio u Vinkovcima 1949. Studirao na Arhitektonsko Građevinsko Geodetskom fakultetu u Zagrebu, konstruktivni smjer, diplomirao 1957. Bio pripravnik u Hidrometeorološkom zavodu. Zaposlio se na ŽTP-u Zagreb, tu radio do 1965. U međuvremenu na matičnom fakultetu postao asistent na Katedri za statiku. Od 1965. do 1971. radi u Gani na  arhitektonskom fakultetu kao viši predavač, vraća se opet u Hrvatsku, u ŽTP Zagreb gdje radi dvije godine. Od 1974. do umirovljenja 2001. je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktor znanosti od 1985., od 1986. redoviti profesor na fakultetu, predavao kolegije: Drvene konstrukcije, Ekspertni sustavi i Teorije konstrukcija. Predavao je na GF Split, GF Osijek, te na građevinskim fakultetima u Ljubljani i Zagrebu.

Objavio je više od 250 znanstvenih i stručnih radova u domaćim i stranim edicijama, časopisima i zbornicima, te preko 25 knjiga na temu drvene konstrukcije, za potrebe građevinskih znanosti, studija i studenata. Neka djela su mu: „Nosive strukture“ (1977), „Metalne i drvene kontrukcije – programi“ (1988), „Spajala i spojevi u drvenim konstrukcijama“ (1993), „Drvene konstrukcije II“ (2003) i druga. Sudjelovao u projektiranju tribina „Dinamovog“ stadiona u Maksimiru, koncertne dvorane „V. Lisinski“, velebnih zgrada INA-e, brojnih industrijskih i bolničkih objekata u Zagrebu, zemlji i inozemstvu. Za svoj plodan rad, primio je brojna odlikovanja, priznanja i zahvalnice. Od 2001. godine je u mirovini, živi u Zagrebu, još uvijek aktivan.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.