Novo:

Zvonimir Pinterović

Prof.dr.sc. Zvonimir Pinterović, sveučilišni profesor, kemičar i fizičar. Rođen je u Ceriću 10. svibnja 1904. Pučku školu završio u Nuštru, gimnaziju u Vinkovcima 1922. Studirao je fiziku, kemiju i matematiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Profesorski ispit položio 1927. doktorat 1929. U početku je radio u Zagrebu, od 1930. do 1935. vraća se na vinkovačku Gimnaziju gdje predaje kemiju i fiziku. Ponovo je u Zagrebu, radi u gimnaziji do 1940. kada se zapošljava na Visokoj pedagoškoj školi, te na kemijskim Zavodima Farmceutskog fakulteta. Godine 1943. izabran je za izvanrednog profesora na Tehničkom fakultetu.

Objavio je niz udžbenika iz kemije i fizike za srednje škole kao i priručnika za nastavnike, “Kemijski kabinet” (1942.), “Nastava kemije i fizike kao odgojno-obrazovno sredstvo” (1943.) i druge udžbenike.

Krajem rata povlači se s hrvatskim civilima u Austriju, uspjeva se prebaciti u Italiju, aktivan je u hrvatskom logoru Fermo (kod Ancone) i s “Bratovštinom sv. Jeronima” brine za organizirani život hrvatskih izbjeglica; voditelj je gimnazije u logoru. Dok veći dio izbjeglica odlazi u južnoameričke zemlje, on odlazi u Belgiju, u Louvain gdje ubrzo postaje redoviti profesor na Katoličkom sveučilištu. Tu je i umro 6. studenog 1954.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.