Novo:

Zlatko Virc

Mr.sc. Zlatko Virc, povjesničar i magistar arheologije. Rođen u Vinkovcima 19. rujna 1937. Pošao u Vinkovcima u osnovnu školu, u Zadru je završio  gimnaziju i Filozofski fakultet, grupa povijest-arheologija. Zaposlio se na vinkovačkoj Gimnaziji kao profesor povijesti i latinskog 1963. Predavao do 1970., tada prešao u vinkovačku Općinu na razne prosvjetne dužnosti, od Zavoda za prosvjetu, SIZ-a kulture, Komiteta za društvene djelatnosti i druge, radio do 1989. Utemeljitelj je vinkovačkog Arhivskog spremišta Hrvatskog državnog arhiva Osijek (1988) gdje radi kao arhivist-specijalist do umirovljenja 2003. godine.

Poznavajući kulturnu povijest grada i njegove suvremene potrebe, dok je radio u Općini Vinkovci, zagovarao je i ostvario otkup ostavština muzikologa Slavka Jankovića, slikara Ivana  Domca, pjesnika Vladimira Kovačića, akademika i kipara Vanje Radauša, te vodio borbu da se sačuva  nuštarski vlastelinski dvorac Khuen-Bellassyevih od propasti.

U  vrijeme Domovinskog rata kao arhivski djelatnik HDA Osijek – Arhivskog spremišta Vinkovci, brinuo se da skupljeno arhivsko gradivo  ne propadne i sudjelovao u njegovom sklanjanju u Varaždin; među ostalim spasio arhivirane rukopise Reljkovićevog „Satira“ i  „Strossmayerovog govora“ (1880)  iz vinkovačke Gimnazije.

Objavio je više prigodnih monografija: „Retkovci nekad i sad“ (1983), „Stogodišnji put obrtničke organizacije u Vinkovcima“ (1990), „75 godina Dilja“ (1997), „110 godina obrtničke organizacije u Vinkovcima“ (2000), „Pola stoljeća KUD-a Lisinski“ (2001) i „Hrvatski sokol u sjevero istočnoj Hrvatskoj“ (2005), oko 60 znanstvenih radova i drugih članaka u zbornicima, godišnjacima, časopisima, novinskih članaka u Vinkovačkom listu, Obrtničkom listu, Sokolskom vjesniku i drugdje od 1967. do 2005.

Jedan je od autora i urednika prve i druge „Vinkovačke fotomonografije“, fotomonografije „Županije vukovarsko-srijemske“ (1995), i „Županjske posavine“ (1997), surađivao je kao urednik sa SN „Privlačica“ i na njenim kapitalnim projektima kao Slavonica (1994)i  Dukat.  Bio je urednik četiriju brojeva vinkovačkog Godišnjaka, koautor je i stručni suradnik izložbe Od golubice do mira ( Palača UNESCO, 1997), koautor prospekta Vlakom za Vukovar (1997). Sudjeluje u radu arheoloških i povijesnih kongresa i skupova aktualnim priopćenjima i radovima. Jedan je od najzaslužnijih za prijenos posmtrtnih ostataka bana J. Šokčevića s bečkog groblja na vinkovačko groblje 2002. Danas živi i radi kao umirovljenik u Vinkovcima.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.