Novo:

Zlatan Sremec

Dr.  Zlatan Sremec,  liječnik, političar. Rođen je u Gradištu, 19. srpnja 1898. Pučku školu završio u rodnom mjestu, a gimnaziju u Vinkovcima 1917. godine. Medicinu studira u Beču, zatim prelazi u Zagreb, gdje je diplomirao kao prvi liječnik na Medicinskom fakultetu 1923. Nakon fakulteta vraća se u Vinkovce, jednu školsku godinu radi na gimnaziji 1927/28. Do 1943. radi kao liječnik u Vinkovcima, potom u Zagrebu. Tada je po svojoj političkoj orijentaciji pripadao hrvatskom seljačkom pokretu u kojem se zalagao za rješavanje socijalnih problema u staroj Jugoslaviji. Na poziv KPJ i KPH uključuje se spomenute godine u antifašistički pokret. Zbog svoje do­tadašnje reputacije i zasluga u pokretu, izabran je za vijećnika ZAVNOH-a, člana njegovog Izvršnog odbora i tajnika ZAVNOH-a. Kao član hrvatske de­legacije sudjeluje na povijesnom Drugom zasjedanju AVNOJ-a. Tu je izabran za člana Predsjedništva AVNOJ-a i za povjerenika za zdravlje NKOJ-e.

Poslije rata vrši mnoge istaknute političke funkcije: zastupnik je u Narodnoj skupštini Jugoslavije (1945—1953) i Saboru Hrvatske (1946—1963), mini­star je za zdravlje u DFJ, ministar za prosvjetu u vladi NR Hrvatske, predsjednik je Sabora, zatim Re­publičkog vijeća Sabora, aktivan je u SSRNH i nala­zi se na funkcijama u drugim društveno-političkim organizacijama. Za svoj istaknuti društveno-politički rad primio je značajna odlikovanja: Orden oslobođenja, Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem, te mnoga druga vrijedna odlikovanja. Umro je u Zagrebu 1971. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.