Novo:

X. jubilarno Državno natjecanje iz povijesti

Od 6.-8. svibnja 2009. u Krku na otoku Krku održano je X. Državno natjecanje iz povijesti. Natjecanje je održano u Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana. Škola je izgrađena 2005. i izvrsno arhitektonski osmišljena. Projektirana je pod motom škola u gradu, grad u školi, tako se grad Krk zapravo ogleda u prostorima škole i obrnuto. Zadivljuju rješenja predvorja škole kao gradskog trga, hodnici kao uličice grada i staklene površine koje iz svih dijelova škole otvaraju poglede na grad i more.

Otvorenje natjecanja

Natjecanje je svečano otvoreno 6. svibnja priredbom dobrodošlice u školi za sve natjecatelje i mentore. Učenici škole Frana Krste Frankopana predstavili su školu pjesmom i zanimljivim igrokazom povijesne tematike. Ravnatelj škole Serđo Samblić u svom pozdravnom govoru iznio je još neke zanimljivosti o školi, kao što su da škola ima status škole bez arhitektonskih barijera, da u školi djeluje Mala staroslavenska akademija Dr. Antun Mahnić. Projekt je osmislila profesorica povijesti Ana Kirinčić 1998., a bavi se proučavanjem zavičajne povijesti i kulturno-povijesne baštine, s posebnim naglaskom na glagoljašku baštinu.

Gradonačelnik grada Krka zaželio je svima ugodan boravak i uspjeh na natjecanju. Sudionicima natjecanja obratio se predsjednik Državnog povjerenstva za natjecanje iz povijesti dr.sc. Željko Holjevac  koji je  u svom pozdravnom govoru naglasio da su već svi koji su došli na natjecanje najbolji i zaželio svima puno uspjeha i dobre rezultate. Tajnica Državnog povjerenstva za natjecanje iz povijesti mr.sc Marijana Marinović iz Agencije za odgoj i obrazovanje, Podružnica Rijeka, zaželjela je sudionicima: “Sa sobom ponesite lijepe uspomene i ostanite prijatelji. Ostanite uvijek u društvu najboljih”. i proglasila je natjecanje otvorenim.

Dan natjecanja

U četvrtak 7. svibnja otpočelo je natjecanje. Natjecanje se odvijalo u dvije kategorije: 1. pisana provjera znanja (četiri skupine) za srednje škole; 2.kategorija samostalnih istraživačkih radova učenika za osnovne i srednje škole. Pisane provjere znanja konstruirane su na osnovu standarda koji se primjenjuju prilikom izrade Nacionalnih ispita i Državne mature, a dobre rezultate pisanih provjera možemo smatrati korakom prema usklađivanju metoda provjeravanja postignutih znanja i vještina na svim razinama. Prezentacije i obrane   samostalnih istraživačkih radova učenika u osnovnim i srednjim školama trajale su tijekom poslijepodneva i, može se reći, bila je to sjajna prezentacija učeničkog sagledavanja i istraživanja zavičajne povijesti.

Rezultati

Ispravljanje pisanih provjera znanja i ocjenjivanje prezentacija samostalnih istraživačkih radova odradili su članov Državnog povjerenstva za natjecanje iz povijesti, prva tri mjesta u kategoriji pisanih provjera znanja osvojili su:

Pisana provjera znanja – I. skupina  Prapovijest i Stari vijek :

 1. Tot Dora, Gimnazija Čakovec (Čakovec), mentor: Virgej Ivanka
 2. Čičko Domagoj, Srednja škola Oroslavlje,  (Oroslavlje), mentor: Čandrlić Renata,
 3. Babić Sandro, Srednja škola Mate Balote (Poreč), mentor: Torbica Vladimir.

Pisana provjera znanja –II. skupina Srednji i Rani novi vijek

 1. Lugomer Karlo, XV: gimnazija (Zagreb), mentor: Naletilić Zdravko 1. Roginek Andrej, Srednja škola Ivanec (Ivanec), mentor: Pavić Branka.
 2. Šunjić Ivan, Gimnazija Antuna Vrančića (Šibenik), mentor: Paić Jasminka,
 3. Marković Jelena, Srednja škola Zlatar (Zlatar), mentor: Švaljek Snježana.

Pisana provjera znanja – III. skupina 18. i 19. stoljeće

 1. Mužinić Vedran, II gimnazija (Zagreb), mentor: Katarina Budak,
 2. 2. Matešić Emanuel, Srednja škola Duga Resa (Duga Resa), mentor:Smilja Franušić 2. Varga Anamaria, Gimnazija Čakovec (Čakovec), mentor:Verica Mutvar
 3. Zelić Ivana, Gimnazija Bjelovar ( Bjelovar), mentor: Ivana Smolec.

Pisana provjera znanja –IV. Skupina 20. stoljeće

 1. Horvatek Dejan, Srednja škola Pregrada (Pregrada), mentor: Kantoci Marija. 1. Jelaković Bruno, Prva riječka hrvatska gimnazija (Rijeka), mentor: Grgurina Ines.
 2. Sabljić Ivan, III. Gimnazija (Zagreb), mentor: Skukan Zdenko.
 3. Erceg Hrvoje, Gimnazija Metković (Metković), mentor: Krešić Jagoda.

U kategoriji samostalnih istraživačkih radova za srednje škole prva tri mjesta osvojili su radovi:

 1. rad: Reklame kao izvor za povijest mentaliteta Daruvara od 1930. do 1940. učenika Igora Novak i Sonje Lukić, mentor Valerija Turk  iz Gimnazije Daruvar.
 2. rad: Šibenske solane u vrijeme mletačke vlasti, učenica Margaret Maria Kovačić i Ana Peran, mentor Irena Sačić iz Gimnazije Antuna Vrančića (Šibenik) i
 3. rad Lošinjska Nautica-najslavnija pomorska škola na Jadranu, učenici Manuela Kajkara i Anton Budinić, mentor Lidija Kosmos  iz Srednje škole Ambroza Haračića (Mali Lošinj).

Najbolji samostalni istraživački radovi osnovnih škola su:

 1. rad: Pismo-molba Sofije Singer, učenici Matea Horvat i Hrvoje Korbar, mentor: Anita Gambiraža Knez iz škole „Silvija Strahimira Kranjčevića“ (Zagreb).
 2. rad: Kotoripski protokoli učenika Mateja Matoš i Anje Vidović, mentor: Romina Volar iz Osnovne škole Kotoriba (Kotoriba)
 3. rad: Stogodišnjakinja s još mladim srcem, učenici Ana Marija Štefanac i Luka Šimunić, mentor: Mara Smičiklas iz osnovne škole „Slava Raškaj“ (Ozalj).

Svi sudionici natjecanja bili su nagrađeni prekrasnim dobro osmišljenim i organiziranim izletima. Mentori su u jutarnjim satima natjecanja imali organizirano upoznavanje grada i njegovih kulturno povijesnih znamenitosti. U poslijepodnevnim satima dio učenika i mentori zaplovili su prema Košljunu gdje su razgledali crkvu i samostan. Na izletu u Jurandvor razgledavala se crkvica Sv. Lucije, a bilo je zanimljiv i poučan izlet i u Vrbnik i Dobrinj.

Zatvaranje natjecanja

U petak 8. svibnja mentori i učenici koji su sudjelovali u kategoriji Samostalnih istraživačkih radova učenika, dobili su obrazloženja vrednovanja radova od članova prosudbenih povjerenstva za samostalne istraživačke radove učenika. Održan je i Okrugli stol za mentore, na kojem se predlagalo i raspravljalo o natjecateljskim kategorijama u cilju što kvalitetnijeg natjecanja. Uslijedila je svečana podjela nagrada i priznanja, i zatvaranje X. jubilarnog natjecanja popraćeno priredbom učenika škole domaćina. Predsjednik Željko Holjevac zahvalio se gostoljubivim domaćinima, organizatorima natjecanja i povjerenstvu u ime učenika i nastavnika, i zatvorio natjecanje riječima: Odrađeno je prvih deset godina i idemo u sljedeće natjecateljsko desetljeće!

Organizacijski dio natjecanja iznijela je podružnica Agencije za odgoj i obrazovanje u Rijeci pod vodstvom više savjetnice mr.sc. Marijane Marinović,  koja je ujedno i tajnica Državnog povjerenstva za natjecanje iz povijesti. Pokazalo se da su timski rad i dobra organizacija, više od pola izvrsno obavljenog posla.

Suzana Pesorda
About Suzana Pesorda (7 Articles)
Radi u Srednjoj školi Sesvete kao profesorica povijesti i geografije. Urednica je dvaju geografskih udžbenika i metodičkog priručnika iz geografije za strukovne škole. Autorica je niza članaka kurikulumske tematike vezane uz nastavu povijesti i geografije, objavljenih u časopisima Napredak, Povijest u nastavi, Profil Akademija, Geografski glasnik i drugima. Sudjelovala je u osnivanju i jedno vrijeme bila dopredsjednica Hrvatske udruge nastavnika povijesti u radu koje i danas aktivno sudjeluje. Radila je u povjerenstvima za odobravanje udžbenika geografije i povijesti, članica je Državnog povjerenstva za natjecanje iz povijesti te uredništva časopisa Povijest u nastavi.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.