Novo:

Vladimir Lunaček

Vladimir Lunaček, pisac, publicista, kritičar. Rodio se 23. siječnja 1873. u Vinkovcima. Pučku školu i prve razrede gimnazije završio je u Zagrebu, a sed­mi i osmi razred gimnazije u Vinkovcima. Studirao je medicinu u Beču i Pragu, a apsolvirao pravo u Za­grebu. U početku svog djelovanja bio je privatni uči­telj, a zatim publicista, urednik i pisac. Pisao je, ure­đivao i surađivao u časopisima: Obzor, Svjetlo, Život, Vijenac, zatim listovima Agramer Zeitung i Dnevni list. Uređivao je kalendar Strossmayer i Ilustrirani obzor. Napisao je aktovke: „Dužnik“, „Poslije kazališta“, „Zvijeri i Savjet“, „Četiri aktovke“ (1909) i „Ilirci“ (1912).

No, kao pisac i publicista dao je najviše na polju književne kritike. Kao kritičar bio je često puta oš­tar, smion, žučan, ali i proturječan i nedorečen. Imao je izvanredan dar zapažanja pojedinosti u književ­nom djelu, što mu je bila glavna odlika kao kritiča­ra. Branio je hrvatsku modernu. Pisao je o Matošu, Vidriću, Domjaniću i drugim svojim suvremenicima.
Umro je u Zagrebu 1. kolovoza 1927.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.