Novo:

Vladimir Kovačić

Vladimir Kovačić, pjesnik. Rodio se u Vinkovcima 23. ožujka 1907. Tu je završio pučku školu i gimnaziju 1924/5. godine, u nesredenim prilikama prve zajedničke države jugoslavenskih naroda. Zatim na Zagrebačkom sveučilištu studira, pravo i filozofiju. Zajedno s J. Bognerom vodi književni pokret vinkovačkih gimnazijalaca. Objavljuje liriku u ozbiljnim književnim časopisima još za gimnazijskih dana. Pripada krugu prvih jugoslavenskih liričara „Knjiga drugova“, (1929.) sto dokazuju i njegove „Šokačke varijacije“ u kojima pokušava izraziti, igrajući se narodnim stihom, socijalnu situaciju u šokačkom selu između dva svjetska rata. Izrazit je predstavnik regionalne lirike u hrvatskoj književnosti, boemskog duha (Mislim na šaš i alge male rijeke...). Ostale zbirke su mu: „Otrovano proljeće“ (1937), „Ceste i jablani“ (1952.), posthumno „Jantar na suncu“ (1959), i „Šokačke varijacije“.

Pjesme su mu ušle u sva hrvatska antologijska izdanja. Pred rat je ravnatelj Radio-Zagreba. Poslije rata radio je još u kulturnim rubrikama dnevnih zagrebačkih listova i na Radio-Zagrebu, te u „Zori“ izdavačkom poduzeću.
Smrt ga je nenadno pokosila 22. kolovoza 1959. u Zagrebu.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.