Novo:

Viktor Horvat

Viktor Horvat, publicist, gospodarski pisac. Rodio se u Vinkovcima 7. rujna 1898. Tu završio pučku školu, završni ispit na gimnaziji položio 1918., potom studirao ekonomiju na Gospodarsko-šumarskom fakultetu u Zagrebu, diplomirao 1922. Nezadovoljan stanjem u novoformiranoj državi, odlazi u SAD gdje od 1926. studira ekonomske znanosti i hotelijerstvo na Cornell University u Ithaci, (New York State). Diplomirao 1929. Zbog velike ekonomske krize u Americi, vraća se u Hrvatsku i od 1930. do umirovljenja 1971. radi u opatijskom hotelijerstvu.

Pisao članke i rasprave o političkoj i gospodarskoj povijest, o hoteljerstvu, turizmu, poljodjelstvu, o životu na selu, iseljeništvu Hrvata, u američkim, hrvatskim i jugoslavenskim časopisima i zbornicima od 1925. do 1979. Tako se, na primjer, javljao u: Seljačkoj prosvjeti, Hrvatskom radiši, Narodnom valu, Savremeniku, Hrvatskoj privredi, Našoj domovini, Hrvatskoj enciklopediji, Županjskom zborniku i drugima. Umro je u Voloskom 6. listopada 1980. godine.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.