Novo:

Vercingetorix

Vercingetorix (82.-46.g.pr.Kr.) je bio vođa galskog ustanka protiv Rima. Cezar je kao upravitelj provincije Gallia Narbonensis vladao uobičajenom rimskom taktikom "zavadi pa vladaj" u kojoj je materijalno i politički pomao dio galske elite u obračuni sa drugima.

Položaj provincije Gallia Narbonensis

Položaj provincije Gallia Narbonensis

 

Vercinogetorixov ustanak je počeo 52. godine pr.Kr. kada je uspio okupiti galska plemena i tehnički približiti njihovo ratovanje tada modernom rimskom. Prvenstveno mu se pridružio siromašniji sloj dok su bogatiji smatrali da se neoprezno buni protiv Rimljana. Dobili su prve manje skube sa Cezarovim pomoćnikom Titusom Labienuom, ali nakon toga su se Rimljani stali surovo obračunavati sa ustanicima. U gradu Avariku, koji je Cezar zauzeo poslije dugotrajne opsade (u kojoj su Gali navodno potkopavali položaje opsadnih oružja), ubijeno je preko 40.000 ljudi (ili po nekima čak 120.000). Ustanak je nakon toga postao sveopći. Rimljani su uz pomoć germanske konjice natjerali  Vercingetorixa da se povuče u Aleziju (blizu današnjeg Diona), gdje je zbog nedostatka hrane bio primoran na predaju. To je svakako jedna od većih rimskih pobjeda jer je Cezarova vojska opsjedala grad dok su oko njih stigla galska pojačanja (prema Cezarovim zapisima u De bello gallico u pomoć im je stiglo 250.000 pješaka i 8.000 konjanika). Cezar je osobno vodio odlučujći napad. Po predaji je odveden u Rim gdje je bio zatvoren četiri godini i nakon Cezarova trijumfa 46.g.pr.Kr. pogubljen (ugušen).

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.