Novo:

Dimitrije Ugrin-Šparac

Prof.dr.sc. Dimitrije Ugrin-Šparac, sveučilišni profesor, matematičar. Rođen je 26. listopada 1933. u Bogradu. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Vinkovcima 1952. Diplomirao je na Tehničkom fakultetu u Zagrebu, elektro odsjek, grupa slaba struja 1959. Dvije je godine radio u Institutu „Ruđer Bošković“ kao njegov stipendista. Za asistenta na Elektrotehničkom fakultetu izabran je 1961. i to na Zavodu za primjenjenu matematiku. Obranio doktorsku dezertaciju iz matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu 1965. Za docenta na svome fakultetu izabran je slijedeće godine. Izvanrednim profesorom postaje 1971, a redovitim 1981. Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva je predstojnik zavoda i prodekan za nastavu.

Profesor Ugrin-Šparac na FER-u predaje studentima, tijekom svoje nastavničke djelatnosti, gotove sve matematičke predmete, birajući ona poglavlja više matematike koja će budućim inženjerima biti najpotrebnija u njihovom radu. Radio je na poslijediplomskim studijima na svom matičnom fakultetu, na PMF-u, na Geodetskom fakultetu u Zagrebu, Splitu i Banja Luci.

Osim nastavničkog rada na fakultetu, bio je aktivan član Instituta za matematiku Sveučilišta u Zagrebu od 1962. godine. Predstojnik je njegovog Odjela za teoriju brojeva i algebru od 1971. do ukinuća Instituta.

Objavio je nekoliko sveučilišnih skripti i jedan udžbenik iz veše matematike „ Primjenjena teorija vjerojatnosti“ te poveći broj znanstvenih radova na hrvatskom i engleskom jeziku koje je objavljivao u domaćim i stranim matematičkim časopisima. Njegov svestrani matematički duh istraživao je na polju: matematičkih metoda u kibernetici, algebarskih brojeva, osnova matematičkog modeliranja, elementarnih teorija distribucij, i drugo.

Umro je nakon kratke bolesti u Zagrebu 24. prosinca 2004.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.