Novo:

Trenutne akcije Unicefa u Hrvatskoj

Trenutno se u Hrvatskoj provode tri akcije UNICEF-a. Velika akcija "Stop nasilju među djecom"  rezultat je istraživanja UNICEF-a koje je istaknulo jedan ozbiljan problem u školstvu, naime 30 % od 23.000 osnovnoškolaca koji su bili obuhvaćeni istraživanjem bilo je ili još uvijek je izloženo nekom obliku nasilja. Zabrinjavajući je i podatak da 11% školaraca često biva zlostavljano od svojih vršnjaka. Cilj akcije je bilo smanjiti nasilno i devijantno ponašanje da bi se svoj djeci osiguralo mirno i sretno djetinjstvo bez emocionalno-psihičkih posljedica. Akcija je pokrenuta 2003., a broj škola koji je bio uključen iznosio je 121 školu u 2004. godini. Edukacijom se je nastojalo podučiti nastavnike, roditelje i samu djecu kako pravodobno prepoznati nasilno ponašanje i učinkovito djelovati. Druga velika i plemenita akcija ide pod nazivom "Svako dijete treba obitelj". Obitelj je najvažnija polazišna točka u odgoju i razvoju djeteta.

Upravo u obiteljskom krugu dijete stječe prva iskustva, znanja i uči se socijalnim vještinama. Poradi toga je presudno važno da svako dijete dobije mogućnost odrastanja u obiteljskoj atmosferi koju ništa ne može nadomjestiti. Trenutno u Hrvatskoj je u domovima za nezbrinutu djecu smješteno 1600 štićenika. Cilj ove akcije je promicanje udomiteljstva, stvaranje poticajnih uvjeta za same udomitelje i posljedično smanjenje djece bez obitelji. Najnovija akcije UNICEF-a u Hrvatskoj je “Prve tri su najvažnije”. Prve tri godine života pokazale su se kao ključne za uspješno formiranje cjelovite i samopouzdane osobe, zato je važno da se u tom periodu razvoja dijete što manje izlaže traumama i raznim psihičkim šokovima. Na promicanju prava djece sudjeluju mnoge poznate osobe koje su svojim humanim angažmanom postali UNICEF-ovi ambasadori dobre volje. Svjetski poznate ličnosti imale su čast biti zagovornici prava najmanjih i najslabijih među nama. Spomenut ćemo samo neke od njih: Peter Ustinov, Vannessa Redgrave, Susan Sarandon, Jackie Chan, Richard Attenborough, Roger Moore, Rickey Martin, Roger Federer… Prvi UNICEF-ov ambasador dobre volje bio je popularni američki glumac  Danny Kaye.  U Hrvatskoj tu plemenitu ulogu promotora dječjih prava obavljaju: Zlatan Stipišić Giboni, Maja Vučić i Bojana Gregurić.

About Drazen Klincic (47 Articles)
Magistar povijesti i inženjer medicinske radiologije. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojem je upisan postdiplomski studiji, zaposlen u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske u Upravi za zaštitu kulturne baštine, u zvanju višeg stručnog savjetnika.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.