Novo:

Tomislav Stjepan Lukačević

Dr. med. Tomislav Stjepan Lukačević, liječnik urolog. Rođen je 27. veljače 1931. u Vinkovcima. Tu završava pučku školu, gimnaziju u Vinkovcima upisuje 1941. Školske godine 1946./47. je V. razred i član ilegalne grupe “BAH”. Otkriven je s ostalim članovima grupe, te osuđen na sudu u Slavonskom Brodu (1947.) na 1 godinu kazneno-popravnog zatvora, ili do punoljetnosti, zbog pisanja antidržavnih parola i rasparčavanja letaka sličnog sadržaja po Vinkovcima. Vratio se u gimnaziju i završio je 1951. godine.

Studirao je medicinu u Zagrebu, završio 1959. Radi u Osječkoj gradskoj bolnici. Specijalizirao urologiju u Osijeku i Zagrebu 1968. Kao urolog radi na Urološkoj klinici u Osijeku, voditelj je Kliničkog odjela, primarijus od 1980.

S područja urologije je objavio 30 stručnih radova u domaćim i stranim medicinskim i specijaliziranim časopisima.

U vrijeme Domovinskog rata bio liječnik dragovoljac koji kao kirurg zbrinjava hrvatske ranjenike. Zato je 1997. odlkovan Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Danas je u mirovini, živi u Osijeku, aktivan je još u Osječko-baranjskoj podružnici Hrvatskog društva političkih zatvorenika.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.