Novo:

The Map as History

URL: http://www.the-map-as-history.com [28 prosinca 2010] Povijesni zemljovidi nezaobilazna su sredstva za shvaćanje povijesnih zbivanja i tokova. Od prvih babilonskih zemljovida, starijih od 4000 godina pa do kraja 20. stoljeća tehnika njihove izrade se mijenjala, usavršavala se preciznost, ali i dalje su ostali statični prikazi. Tek je napredak računalne tehnike omogućio interaktivnost pa se danas na povijesnim zemljovidima može prikazati, odnosno animirati tijek zbivanja. Tako se snalaženja u prostoru i vremenu još više isprepliću i objedinjuju. Umjesto dvaju statičnih elementa (zemljovida i vremenske crte), francuska tvrtka Images et Savoirs na internetskoj adresi nudi multimedijske Flash animacije u obliku povijesnih zemljovida.

Na dvama jezicima, francuskom i engleskom, nudi ukupno 160 animiranih zemljovida grupiranih u devet serija: Antička Grčka, Drugi svjetski rat 1939-1945, Europa i nacije 1815-1914, Europa i nacije 1918-1942, Europa i nacije od 1945 do danas, Srednji Istok od ranog 20. stoljeća, Europska kolonijalna ekspanzija 1820-1939, SAD – teritorijalna povijest i Prvi svjetski rat. Besplatno, bez ikakve pretplate, može se pregledati 12 multimedijskih zemljovida, dok pretplatnici mogu zakupiti pojedinačne serije ili komplete svih dostupnih zemljovida po cijeni od oko 300 kuna godišnje. Za fakultete, škole, knjižnice i druge institucije moguće je ostvariti i određene popuste. Pri vrjednovanju kvalitete zemljovida valja istaknuti da su njihovi autori istaknuti francuski povjesničari iz redova fakultetskih profesora, istraživača na institutima do nastavnika povijesti. Dodatno vrijedi napomenuti da su zemljovidi preporučeni od strane francuskog ministarstva obrazovanja, europskog udruženja udruga nastavnika povijesti EuroClio i udruge nastavnika povijesti Queenslanda. Svi zemljovidi se mogu, bez gubitka kvalitete, povećati na cijeli ekran. Sva zbivanja na animacijama popraćena su zvučnim komentarima koji se kao i cijela animacija mogu pauzirati. Dio zemljovida obogaćen je hiperlinkovima na detaljnije informacije o određenim povijesnim zbivanjima, a dio zemljovida uključuje i prikaz fotografija ljudi i/ili događaja. Cijela stranica vrlo je pregledna i prosječni korisnik lako će pronaći sadržaje koji ga zanimaju. Prava je šteta što ne postoje konkretni zemljovidi za naše područje jer bi, sigurni smo, bili vrlo vrijedna moderna nastavna sredstva. Opsegom bi doduše bili pogodniji za nastavu u gimnazijama, ali uz eventualno smanjenje opsega bili bi pogodni i za osnovne i srednje strukovne škole.

Napomena: Prikaz je objavljen i na stranici Historiografija.hr

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.