Novo:

Svjetski dan tolerancije u našoj školi

Učenički rad

16. studenog, prema nalogu UNESCO-a obilježava se Svjetski dan tolerancije kojeg smo obilježili i u našoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu. Tolerancija je poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje različitosti u našoj,  hrvatskoj i svjetskoj kulturi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i  slobodi mišljenja, savjesti i uvjerenju. Tolerancija je harmonija u različitostima. Tolerancija, vrlina koja mir može učiniti mogućim, doprinosi mijenjanju kulture rata u kulturu mira. Tolerancija je iznad svega aktivan stav potaknut priznavanjem univerzalnih ljudskim prava.

Tolerancija je odgovornost koja uvažava ljudska prava i demokraciju. Biti tolerantan znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uvjerenja i prihvaćati da se i drugi drže svojih. To znači prihvaćanje činjenice da ljudska bića prirodno različita u situacijama, govoru, ponašanju i vrijednostima imaju pravo živjeti u miru i biti kakvi jesu. U našoj smo školi mi, povjesničari osmih razreda:  Ivana Dolenec, Antonija Šumiga, Tanja Strahija, Martin Anđel, Igor Đurin i Marko Friščić, napravili plakat o toleranciji pod vodstvom učiteljice Suzane Jagić.

tolerancija2

Smatrate li toleranciju bitnim segmentom života? Koliko su ljudi zapravo kritični i imaju uske poglede na svijet govori veliki broj rasista i nacionalista. Pokušajte barem na taj dan pružiti ruku svima oko sebe, bez da ih osuđujete.

Zatvorite oči na razlike, jer smo, kakvi god bili, svi mi ljudi. Kada ti je potrebna pomoć nećeš birati koju boju kože ima, i s kojeg je meridijana tvoja „zadnja nada“.

tolerancija3

About Suzana Jagic (14 Articles)
Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je povijest i geografiju. Magistarski rad obranila je 2008. na Poslijediplomskom znanstvenom studiju hrvatske povijesti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Doktorski rad s temom Prosvjetna politika u osnovnome školstvu Hrvatskog zagorja 1918. – 1941. obranila je 2012. godine. Radila je u OŠ Vidovec, a od 1996. radi u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu kao učiteljica povijesti (geografije). Godine 2007. napredovala je u zvanje učitelja mentora, a 2012. stekla je napredovanje u učitelja savjetnika. Aktivna je u radu Županijskog stručnog aktiva učitelja povijesti i posebice dodatnom radu povijesne skupine koju vodi u školi i s kojom je postigla dobre rezultate na županijskoj i državnoj razini. U svom radu primjenjuje suvremene nastavne metode kojima obrađuje raznovrsne teme iz zavičajne i opće povijesti ponajviše kroz projektnu i terensku nastavu. Voditeljica je i istraživačke sekcije koja djeluje u sklopu školske učeničke zadruge Ivančica. Sudjelovala je na više seminara, znanstvenih i stručnih skupova na županijskoj, međužupanijskoj, državnoj i međunarodnoj razini, a na nekima je održala predavanja i radionice. Jedan je od organizatora stručnog skupa koji je bio održan povodom 170. obljetnice školstva u Ivancu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Zagrebu.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.