Novo:

Dionizije Švagelj

Mr. Dionizije Švagelj, pjesnik, književnik, svestrani znanstveni djelatnik. Rodio se 15. rujna 1923. u Vinkovcima. Pučku školu završio je 1933., a Vinkovačku gimnaziju 1941. Studirao je za vrijeme rata na Filozofskom fakultetu u Zagrebu narodnu književnost i jezik, diplomirao je 1946. Zapošljava se na Vinkovačkoj gimnaziji iste godine kao profesor hrvatskog jezika a radi i na Saveznoj poljoprivredno-tehničkoj školi u Vinkovcima. Profesor je na našoj školi od 1946. do 1950. i od 1951. do 1954. Nakon toga vremena obavlja različite pedagoške i druge značajne društvene funkcije u bivšem kotaru Vinkovci, prosvjetni je inspektor, savjetnik, kustos i direktor Muzeja, profesor na Višoj pedagoškoj akademiji u Osijeku i Slavonskom Brodu (odjeli Vinkovci), aktivan je  član brojnih kulturnih, stručnih i znanstvenih društava Slavonije i Baranje.

Istovremeno piše književne tekstove i pjesme tako da 1967. postaje članom Društva književnika Hrvatske.Godine 1969. JAZU osniva Centar znanstveno-istražvačkog rada  u Vinkovcima i imenuje Dionizija Švagelja za direktora. Kako grad nema još osiguran prostor za taj Centar, Dionizije ga smješta u vlastitu kuću, gdje sam ga zatekao 1980. godine, tražeći neke knjige za prvu verziju ovog svog rada.Iza toga smo se viđali uz Bosut gdje se  šetao sa svojom gospođom, a ja se vraćao iz Gimnazije. Grad je kasnije tu obalu Bosuta imenovao „Šetalištem Dionizija Švagelja“.

Dionizije Šavgelj je bio svestrani publicista, istraživač, umjetnik, znanstvenik, urednik brojnih stručnih, znanstvenih i kulturnih publikacija. Pisao je o svim poznatim Vinkovčanima, Vinkovačkim gimnazijalcima a isto tako Šokcima i Slavoncima. Njegov doprinos slavonskoj i hrvatskoj kulturi, publicistici, književnosti, novinarstvu, pedagoškom i drugom stručnom radu teško da će ikada biti nadmašen.

Iz brojne Švageljeve bibliografije radova izdvajam: „Da li je Vinkovački rukopis Reljkovićeva Satira  autograf M.A. Reljkovića“ (1953),  „Krajišnik – prvi vinkovački tjednik“ (1956),  „Doprinos Slavonaca pravopisu“ (1957), „Vinkovci“ (1965), „Biobibliographia Slavonica“ (1967), „Veliki slikar Slavonije. Domcu“ (1985) i dr.

Umro je 16. studenog 1985. u Vinkovcima.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.