Novo:

Stjepan Jurić

Stjepan JurićStjepan Jurić, sveučilišni profesor, agronomski znanstvenik, i gospodarski pisac. Rođen u Privlaci 24. svibnja 1875. Tu je završio pučku školu, a gimnaziju u Vinkovcima 1894. Studirao je agronomiju na Višoj poljodjelskoj školi u Beču četiri godine poslije. Vratio se u Privlaku i tri je godine radio na očevom gospodarstvu. Godine 1901. odlazi za privatnog asistenta na Gospodarsko-šumarsko učilište u Križevcima. Tu predaje agronomiju, ravnatelj je gospodarskog pokusnog dobra kao i vladinog Zemaljskog dobra u Božjakovini. Na specijalizaciji je 1910. u Danskoj, gdje proučava gospodarstvo, zadrugarstvo i gospodarsku nastavu. Po povratku opet je upravitelj gospodarstva u Božjakovini, od 1919. do 1921. je na čelu Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva, potom redoviti profesor na Gospodarsko-šumarskom fakultetu u Zagrebu. Predstojnik je zavoda za specijalnu proizvodnju bilja i pročelnik Fakultetskog dobra u Maksimiru. Od 1929. načelnik je poljoprivrednog odjela Savske banovine.

Bavio se agrarnom reformom, seljačkim zadrugama, komasacijom zemljišta, poljodjelskim kreditima, unapređenjem stočarstva, uveo je poseban način sjetve kukuruza. Surađivao je s brojnim časopisima i privrednim publikacijama kao što su: Gospodar, Gospodarski list, Gospodarska smotra, Zadrugar, Poljoprivredni glasnik i drugima od 1900. do 1930. Iznenada umro u Beču za vrijeme službenoga puta 16. studenoga 1930.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.