Novo:

Stjepan Đaković

Stjepan Đaković, svećenik, pjesnik latinista. Rođen je 7. kolovoza 1862. u Šarengradu. Tu je završio pučku školu, gimnaziju u Vinkovcima pohadao je do šestog razreda, prešao na đakovački licej, maturirao u Osijeku. Teologiju je studirao u Pešti i na bečkom Augustineju. Kao profesor-kateheta jedno je vrijeme službovao u Osijeku a zatim prelazi na vinkovačku Gimnaziju 1894., gdje je djelovao punih 30. godina.

S. Đaković je posljednji slavonski i jedan od posljednjih hrvatskih pjesnika latinista. Poznate su mu prigodne pjesme o Tordincu, Buliću i drugim. Bavio se i prevodenjem s engleskog (Shakespeare, Chesterfild), pisao studije o kulturnoj prošlosti Vinkovaca, objavljivao književne studije o djelima vinkovačkih književnika, te se svesrdno zalagao za kulturni razvitak ovoga kraja početkom dvadesetog stoljeća. Umirovljen je 1924. godine.

U Spomenici o stopedesetgodišnjici Državne gimnazije u Vinkovcima 1930. objavio zapažen članak  „U spomen svećenika“, tj. o svećenicima koji su radili na vinkovačkoj Gimnaziji kao i učenicima koji su se kasnije posvetili tom pozivu. Umro je u Vinkovcima 1935.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.