Novo:

Stipendije Američkog udruženja holokaust organizacija, Veleposlanstva Sjedinjenih američkih Država i MZOŠ-a za nastavnike koji poučavaju o holokaustu

Stipendije Američkog udruženja holokaust organizacija, Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu i MZOŠ-a za nastavnike koji poučavaju o holokaustu ostvarene su i ove godine edukacijom dvaju hrvatskih učiteljica povijesti  u Institutu Center for Judaic, Holocaust and Peace Studies na Appalachian State University, Boone, North Carolina od 17.do 22.srpnja 2010.godine.

Učiteljice povijesti Josipa Gračanin ( OŠ Ivana Zajca/OŠ ”Zamet”, Rijeka ) i Mirta Dvorny (OŠ Klana, Klana ) tijekom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, sudjelovale su u radu 9. godišnjeg ljetnog simpozija pod nazivom ” Remembering the Holocaust” koji je i ove godine okupio brojne sudionike i predavače.

Tijekom seminara predavači su obradili cijeli niz tema koje su doista neophodne svakom učitelju koji podučava o holokaustu. Uvodni dio bavio se židovskom kulturom , tradicijama i povijesnim pregledom židovske povijesti. Nakon uvodnog dijela,  povijesni pregled holokausta prezentirao je dr. Rennie Brantz  nakon čega su uslijedila odlična predavanja dr. Michaela Berenbauma.

Dr. Berenbaum

Dr. Berenbaum

Dr. Berenbaum (sveučilišni profesor, jedan od osnivača Memorijalnog muzeja holokausta u Washingtonu i stručni savjetnik na različitim holivudskim projektima vezanim za holokaust) u jednom od svojih predavanja bavio se i pitanjem ukupne količine znanja o holokaustu, mogućnostima za nove spoznaje  i vrlo zanimljivim pojmom –  “Holocaust fatigue” (umor/zamor holokaustom). Uvođenje pojma potaknulo je vrlo živu raspravu, neki od predavača prilično su burno reagirali navodeći brojne primjere iz prakse koji upravo pobijaju i samu opravdanost postojanja ovog pojma. Dr. Berenbaum pak tvrdi kako je postojanje pojma doista opravdano, iako prema njegovom mišljenju do zamora nije došlo na polju znanstvenih istraživanja i obrazovanja već na polju izdavaštva. Ideja ”zamora” je nešto čemu treba pristupiti ozbiljno i pokušati ponuditi rješenja prije nego problem postane još i veći.

Tijekom seminara sudionici su imali priliku poslušati i izuzetno zanimljiva predavanja dr. Kena Waltzera s temom ”Dječaci logora Buchenwald” i dr. Johna Coxa ” Židovski otpor i načini preživljavanja tijekom holokausta”.

Dr. Ken Waltzer 'Dječaci logora Buchenwald'

Dr. Ken Waltzer ‘Dječaci logora Buchenwald’

Osim navedenih predavanja raspravljalo se o uporabi filma u poučavanju o holokaustu, o uporabi svjedočanstava preživjelih koje nam je približio gospodin Zev Weiss, porijeklom mađarski Židov, nakon rata jedini preživjeli član šire obitelji.,  Razgovaralo se o specijaliziranim web-stranicama ( Yad Vashem, US Holocaust Memorial Museum i druge ) koje su dobra polazišna točka za poučavanje, traženje materijala, traženje inspiracije i ideja za rad i sl. Radionice su se uglavnom bavile uporabom književnih djela u nastavi holokausta. Američke kolege vrlo rado i često koriste književna djela u svom radu. Američki obrazovni sustav pruža mogućnost poučavanja o holokaustu i tijekom nastave engleske književnosti i/ili samostalnih izbornih predmeta poučavanja o holokaustu koji u sebi mogu kombinirati poučavanje povijesti, književnosti, geografije, likovne i glazbene umjetnosti i sociologije. Tijekom seminara prezentirane su zanimljive radionice s dijelovima knjige Elia Wiesela Noć i Suncokret Simona Wiesenthala.

Ruth Etkin - prezentacija židovske kulture i običaja

Ruth Etkin – prezentacija židovske kulture i običaja

Organizacija seminara bila je vrlo uspješna. Svi uključeni učitelji imali su vrijednu priliku naučiti više o ovoj doista važnoj temi. Također, imali smo priliku razmijeniti iskustva sa brojnim američkim kolegama što je učiteljima uvijek vrlo važan dio međunarodnih stručnih usavršavanja. Nove spoznaje, ideje za rad, zanimljivi i vrijedni materijali koje smo dobili doista su opravdali uloženo vrijeme i trud.

Autorica ispred Appalachian State University, Boone, North Carolina

Autorica ispred Appalachian State University, Boone, North Carolina

About Josipa Gracanin (3 Articles)
Pedagoginja u Osnovnoj školi Ivana Zajca Rijeka.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.