Novo:

Stanislav Ilakovac

Stanislav Ilakovac, farmaceut. Rođen u Vinkovcima 5. studenog 1883. Tu završio pučku školu i šest razreda gimnazije do 1899. godine, potom započeo farmaceutsku praksu u Vukovaru i B. Šamcu. Farmaciju studirao u Grazu 1902-04. potom radio u ljekarnama u Vinkovcima, Zagrebu, Beogradu, Virovitici, u mjestima oko Zagreba. Godine 1924. dobio koncesiju za otvaranje privatne ljekarne u Zagrebu kod glavnog kolodvora. Tu najduže radi sve do 1937. kada prodaje ljekarnu zbog financijskih poteškoća, seli u Dubravu kraj Gradeca. Na početku rata hapšen više puta kao ljevičar, te otpremljen u Jasenovac.

Snajperski tunel u Sarajevu Snajperski tunel u Sarajevu

Zaslužan je za studij farmacije u Zagrebu i otvaranje Farmaceutskog fakulteta u Zagrebu 1942., za štampanje zbirke liječničkih recepata kako bi liječnicima bio olakšan rad propisivanja lijekova pacijentima. Pisao je strukovne i znanstvene rasprave iz kemije i farmacije u strukovnim publikacijama kao što su Farmaceutski vijesnik, Vjesnik ljekarnika, Glas apotekarstva, Farmacija i drugim. Djela su mu: Homeopatija (1929), Lijekovi iz životinjstva (1936) i druga. Umro u Jasenovcu zbog bolesti i mučenja, 1942.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.