Novo:

Gdje je završilo srce Luja XIV.?

 Luj XIV.

Luj XIV. (1638.–1715.) poznatiji kao “Kralj Sunce” jedan je od najpoznatijih europskih apsolutističkih vladara. Vodio je dug i buran život pun ratova, ljubavi i preljuba. Na francuskom je prijestolju proveo čak 72 godine. Ratovao je protiv Španjolaca, Nizozemaca, Svetog Rimskog Carstva, Engleza i Šveđana. Pokopan je u bazilici Saint Denis. Za vrijeme francuske revolucije svjetina je uništavala sve simbole trule kraljevine, pa su tako provalili u mauzolej Luja XIV. Netko od revolucionara je ukrao balzamirano srce. Ne znamo kako, ali Lujevo se srce uskoro našlo u Engleskoj kod Edwarda Harcouta, nadbiskupa od Yorka.

William Buckland (1784.-1856.) je tijekom svog vremena bio vodeći engleski geolog i paleontolog. Prvi je opisao megalosaura, vrstu dinosaura. Uz istaknuti znanstveni rad bio je poznat i kao strastveni gurman. To ni ne bi bilo nešto posebno zanimljivo da nije imao osebujan jelovnik. Navedimo samo “posebne” specijalitete poput muhe mesožderke i krtice. Bio je među osnivačima britanskog društva za aklimatizaciju životinja. To mu je uveliko pomoglo da u jelovnik uvrsti klokana, nosoroga, delfina, krokodila, miševe, razne morske mekušce i kukce. Zahvaljujući poznanstvu s Harcoutom došao je do posebne delicije koju još nije okusio – kraljevsko srce. Srce je navodno lagano prepržio i poslužio s grahom. Događaj se prema pričama zbio na božićnoj večeri u većem krugu uzvanika. Tek nakon komzumacije je objasnio gostima o kakvoj se deliciji radi uz komentar da je “meso malo žilavo, ali zadovoljavajučeg okusa!

William Buckland

William Buckland

Srce

Srce

Korišteni izvori:

  • “Ate the Heart of Louis XIV”, The New York Times, December 25, 1905
  • “Welcome to Weirdsville: You Are What You….” http://meinekleinefabrik.blogspot.com
  • “William Buckland”, http://en.wikipedia.org/wiki/William_Buckland
New York Times je 1905. donio kratku vijest o Bucklandovoj gozbi.

New York Times je 1905. donio kratku vijest o Bucklandovoj gozbi.

 

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.