Novo:

Održana izborna skupština Povijesnog društva Međimurske županije

Po isteku četverogodišnjeg mandata predsjedništva 27. studenoga 2010. održana je izborna skupština Povijesnog društva Međimurske županije. Treći put zaredom za predsjednika Društva je jednoglasno izabran Branimir Bunjac. Bila je to potvrda uspješnog rada Predsjedništva posljednjih godina, u kojima između niza aktivnosti treba istaknuti  održavanje Znanstvenog skupa s međunarodnim sudjelovanjem „Međimurje u Drugom svjetskom ratu“ i pripremu Međunarodnog znanstvenog skupa „Pomurje 1914-1920.“ koji će biti održan 7. i 8. siječnja 2011. u Čakovcu. Društvo je 2007. izradilo i Poučnu stazu „Međimurje u Drugom svjetskom ratu“, a 2010. pripremilo i promoviralo knjigu Josipa Črepa „Feštetići – posljednji feudalni gospodari Međimurja“. Osim toga, obavljen je cijeli niz arhivskih istraživanja o povijesti Međimurja u Austriji, Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji i Izraelu, temeljem kojih su izrađeni detaljni katalozi građe. Od terenskog rada ističe su uspješan nastup na Danima Zrinskih u Zrinskom Topolovcu, gdje je Društvo osmislilo natpis na križu na mjestu nekadašnje utvrde Zrinsku. Uz to, kao važno otkriće, pronađena je i dosada neevidentirana i neobilježena masovna grobnica Roma u selu Draškovec, a također je dokazano da je cijelo romsko naselje Trnovec 1944. deportirano u logor Komárom gdje su mnogi stradali.

Članovi Društva pripremili su i cijeli niz gotovih projekata koji čekaju na uvjete za realizaciju kao što su knjiga Višnje Matotek „Zrinski i Međimurje“, Branimira Bunjca „Ratne i poratne žrtve sjeverozapadnog Međimurja“, povijesni časopis „Insula inter Muram et Dravam“ i izvorni suvenir igraće karte za belu. U tijeku su i istraživanja o povijesti Goričana, suđenju Vijeću dvadesetorice nakon Drugog svjetskog rata i Holokaustu u Međimurju.

Veliku pomoć Društvu pružili su i brojni stručni suradnici među kojima se ističu dr. Đuro Blažeka, dr. Ivan Jurišić, dr. Juraj Kolarić, Melita Pesek, Lea Kovacs, Laslo Reber, Marijeta Stevanović, Damir Čizmin, Dragana Mičetić i brojni drugi. Društvo ima namjeru predstaviti povijest široj publici istovremeno poštujući pravila struke, kako bi, između ostalog, potaknula razvoj turizma, koji postaje sve važnija grana gospodarstva i na kontinentu.

Sestak i Bunjac

Sestak i Bunjac

Branimir Bunjac
About Branimir Bunjac (28 Articles)
Dr.sc. Branimir Bunjac radi kao učitelj povijesti u OŠ Podturen. Predsjednik je Povijesnog društva Međimurske županije. Izdao je nekoliko knjiga povijesne tematike. Od 2016. godine saborski zastupnik.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.