Novo:

Seminar: Prisutna prošlost – obrazovanje za budućnost

Poštovani nastavnici, željeli bismo Vas posebno pozvati da budete sudionicima našega seminara za nastavnike 'Prisutna prošlost - obrazovanje za budućnost' kojega organiziramo u Zagrebu od 17. do 20. rujna. Molimo samo da nam se i službeno prijavite na EttaEdu. Posebno pozivamo nastavnike iz Rijeke, Osijeka i Splita.

Osim seminara za nastavnike, istovremeno se održava i međunarodna konferencija International Association for Intercultural Education, što je odlična prilika za razmjenu iskustava s predavačima i kolegama iz regije i svijeta. No – najvažnije od svega – 19. rujna u 9 sati imamo i svečano otvorenje izložbe ‘Anne Frank – povijest za sadašnjost’.

Detalji o seminaru

Predavači: dr.sc. Maja Nenadović, Barry van Driel

Ciljevi: sudionici će unaprijediti svoje sposobnosti, vještine i znanja u pogledu pitanja ljudskih prava, smanjenja predrasuda, te boljeg razumijevanja povijesnih i suvremenih oblika netolerancije i diskriminacije. Vještine stečene na seminaru omogućit će nastavnicima da djeluju kao aktivni čimbenici društvenih promjena, motivirajući učenike da uče ne samo povijest, već i da uče iz povijesti. Seminar se oslanja na povijesna iskustva holokausta, povijest manjina poput romske i židovske, na instrumente za zaštitu ljudskih prava te na povijesne i suvremene primjere u hrvatskom kontekstu.

Nastavnici kroz seminar stječu vještine koje im omogućavaju da motiviraju učenike i učenice na kritičko promišljanje u odnosu na nastavnu materiju. Seminar nastavnicima također priskrbljuje materijale kojima se mogu služiti u nastavi, priliku za upoznavanjem s inovativnim metodama podučavanja, kao i priliku za razmjenu ideja i dobrih praksi. Ova horizontalna razmjena iskustava između nastavnika te suradnja na razini pojedine škole (koja započinje seminarom) čini seminar potencijalnim multiplikatorom dobrih praksi u školi, kao i u zajednici, dok više sudionika iz pojedine škole pridonosi održivosti nastojanja projekta.

Metode i oblici rada: frontalni rad, radionice, igranje uloga (roleplay), debate, Free2Choose. Svi su materijali prikladni za upotrebu u nastavi.

Vrednovanje: Sudionici će neposredno prije početka i nakon završetka seminara ispuniti upitnik u vezi svojih očekivanja, znanja i korisnosti materije kojom se seminar bavi, kao i svoje subjektivne spremnosti i zainteresiranosti za obrađivanje tema iz područja ljudskih prava, rada na umanjavanju prisutnih predrasuda te tema povezanih sa povijesnim i suvremenim društvenim problemima međugrupne i individualne dinamike i netolerancije. Sa sudionicima će se ponovo stupiti u kontakt krajem školske godine 2013./2014. kako bi se ispitao utjecaj iskustva seminara, te stječenih znanja i vještina na njihov rad u nastavi tijekom školske godine.

Napomena: Smještaj je organiziran u dvokrevetnim sobama u hotelu International, cca 3 minute pješice od mjesta održavanja skupa. Troškove puta do Zagreba, smještaja i hrane snosi organizator. Dio seminara bit će održan na engleskom jeziku, te se sudionicima preporuča barem pasivno vladanje engleskim jezikom. U prijavi molimo navesti eventualne posebne potrebe u pogledu pokretnosti ili prehrane kako bismo se za iste mogli na vrijeme pobrinuti.

Voditelj: Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja – HERMES
e-pošta:HERMES.CommuniAction@gmail.com
tel: 091 524 5421

About HPP (40 Articles)
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za povijest i srodne znanosti pokrenut 2006. godine.
Contact: Website