Novo:

Rudolf Sabadi

Prof.dr.sc. Rudolf Sabadi, sveučilišni profesor, šumarski znanstvenik. Rođen u Vinkovcima 10. rujna 1928. Pučku školu završio u Vinkovcima 1939. te pošao u gimnaziju. U petom razredu gimnazije sa šesnaest godina uključen u Hrvatsko domobranstvo (1944). Nakon rata maturirao na gimnaziji 1947. Studira na Poljoprivredno-šumarskom fakultetu, drvno-industrijski smjer. Pred kraj studija upisuje i Ekonomski faklultet u Zagrebu. Prvi fakultet završio 1952., a drugi 1956. godine.  U međuvremenu se zaposlio u drvno-prerađivačkoj industriji oko Zagreba. Nakon završenog Ekonomskog fakulteta odlazi u vojsku (1956/57) Poslije vojske vraća se u Vinkovce u DI „Slavonski hrast“ kasnije DK „Spačva“ te radi na njegovoj organizaciji i razvoju. Odlukom republičkih vlasti prebačen je za generalnog direktora u DIP „Turopolje“ do 1964. Te ga godine Tito šalje caru Hajlu Selasiju u Etiopiju kao savjetnika za šumarstvo gdje ostaje do 1967. Vrativši se u Zagreb radi pri republičkoj vladi Hrvatske i njenim institucijama za ekonomske odnose s inozemstvom.

Plavom bojom je označen unionistički napad 30. srpnja 1864. godine

Doktorirao je 1978. na Šumarskom fakultetu u Beogradu. Od 1980. do odlaska u mirovinu 1993. redoviti je profesor na Šumarskom fakultetu u Zagrebu gdje predaje četiri kolegija: ekonomika drvne industrije, trgovina drvetom, ekonomika šumarstva i ekonomika šumskoprivrednih organizacija. Za te predmete napisao je skripta i udžbenike. Objavio je više od 180 stručnih i znanstvenih radova, od toga 23 knjige, na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Sudionik je brojnih svjetskih šumarskih kongresa i simpoziuma gdje predstavlja Republiku Hrvatsku sa zapaženim i naručenim referatima u periodu od 1991. do 1994.: u Eberswalde, Tarandtu, Gmundenu, Ossiachu, Klagenfurtu, Genève, Rimu i Fountainebleau te Kyotu  i Montrealu. Prvi je  predsjednik Upravnog odbora JP “Hrvatske šume, od osnutka 1991. do kraja 1995. godine. Važnija znanstvena djela su mu: „Organizacija šumarstva u SR Hrvatskoj“ (1985),  „Ekonomika šumarstva“ (1986), „Izvoz drva i drvnih proizvoda“ (1986), „Proizvodnja i prerada papira u Hrvatskoj“ (1989) i druga. Počasnije  je član Akademije šumarskih znanosti od 1997. Prof. R. Sabadi je još uvijek  znanstveno aktivan, iako živi kao umirovljenik u Zagrebu.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.