Novo:

Ron Haviv – fotografska sjećanja na ratove na Balkanu

Zanimljivo je kako se nekih događaja sjećamo upravo po fotografijama koje imamo. Vjerojatno je starijim čitateljima poznate gornje fotografije. Radi se o srpskom cipelarenje ubijene Muslimanke i pogrebu poginulog dječakova oca (Hrvatska 1991.). Autor fotografija je Ron Haviv, Amerikanac (r.1965.) koji je prije 1991. područje Jugoslavije znao samo kao "mjesto gdje su se nekad održale Olimpijske igre". Danas je nagrađivani profesionalni fotograf čiji se radovi objavljuju u najčitanijim tiskovinama. Svjetsku je "slavu" stekao upravo radeći na našim prodručjima u razdoblju od 1991. do 2001. godine. U svom portfoliu ima fotografije iz Zaljevskog rata, srpskih logora, Vukovara, Sarajeva, Srebrenice, Kosova, Makedonije, a nakon toga Afganistana i Darfura. Uz pomoć raznih internet stranica pokušao sam rekonstruirati njegov ratni put kroz Domovinski rat.

U lipnju 1991. ja kao mladi fotoreporter stigao u Sloveniju baš u vrijeme kratkotrajnih slovenskih borbi. Znao je da će se desiti nešto “vrijedno” snimanja. Desetak godina kasnije dobro zaključuje o toj situaciji na našim prostorima kada kaže da se tu radilo o ratu prijatelja i susjeda koje su zaludili razni pohlepni političari. Shvatio je da Slovenija, Hrvatska i BiH žele samostalnost dok ih Srbija uz pomoć Jugoslavenske “narodne” amrije želi spriječiti u tome. Ta su međusobna trenja dovela do velikih civilnih žrtava u kojoj su obije strane pokušavale etnički “pročistiti” svoj teritorij. U Hrvatskoj se divio seljacima koji su u dućanima kupili maskirne odore i sa lovačkim puškama krenuli na strojnice i tenkove. Mjesec i pol dana je proveo u vukovarskom okruženju i neposredno prije pada je prešao na tada sigurniju srpsku stranu. Govori kako mu je poslovna etika nametala nepristranost koju je teško mogao zadržati u tri tjedna Vukovara nakon pada. Srbi su mu dopustili snimanje po “oslobođenom Vukovaru” osim snimanja egzekucija.

1991. godine je snimio i poznatu fotografiju na kojoj srpski zločinac Arkan drži tigrića. Pokušaj neutralnog balansiranja među zaraćenim stranama mu je propao kada je u Bijeljini snimio fotografiju srpskog vojnika koji nogom udara netom ubijenu Bošnjakinju. Haviv kaže: “Od drugih novinara čuo sam da sam se našao na njegovoj listi za odstrjel jer sam lažac. Govorio je da živi za dan kad će se napiti moje krvi. Arkan me je proglasio lašcem jer je u jednom televizijskom intervjuu tvrdio da su vojnici muslimani dok su na zemlji srpski leševi.” Sljedeće je godine fotografirao za svijet nevjerojatne scene logora srpskih logora u Bosni. Haviv komentira kako su sve zaraćene strane ubrzo shvatile značaj medijskog izvještavanja, te su vrlo oprezno davale dozvole za rad. U razgovoru za Nacional je istaknuo da mu hrvatska strana nije dopustila snimanje tijekom akcija “Bljesak” i “Oluja”. O značaju svojih fotografija kaže: Ako već nisu uspjele zaustaviti rat, nadam se da su pomogle njegovu skraćivanju. “Mislim da moj rad i rad mojih kolega na ovim područjima treba biti iskorišten u obrazovne svrhe te kao sjećanje i dokaz.”

Krv i med

Izbor svojih najznačajnih fotografija sa ratnog Balkana Haviv je 2000. godine objavio u knjizi “Blood And Honey A Balkan War Journal“. Dio tih materijala možete vidjeti na njegovoj web stranici. Zanimljivo je da je prije nekoliko godina sa tim fotografijama radio turneju po Srbiji i da su ga zabranili u Užicu, Čačku i Kragujevcu jer su radovi osporeni kao “provokacije, falsifikati i bezočna propaganda”. Popis knjiga u kojima je Haviv sudjelovao možete naći na ovom linku.

Uvijek u kriznim područjima - Djevojčica iz Darfura

Uvijek u kriznim područjima – Djevojčica iz Darfura

Haviv danas često drži inspirativna predavanja za mlade fotografe

Haviv danas često drži inspirativna predavanja za mlade fotografe

Korišteni izvori

  • Haviv, Ron, “Blood & honey”, URL: http://photoarts.com/haviv/bosnia/test.html (08.01.2009.)
  • Sinovčić, Dean “Ron Haviv, svjedok Vukovara s Manhattana”, 26.3.2002., URL: http://www.nacional.hr/clanak/12979/ron-haviv-svjedok-vukovara-s-manhattana (08.01.2009.)
  • “Biography of Ron Haviv”, URL: http://www.viiphoto.com/photographer.html (08.01.2009.)
  • “About Ron Haviv”, URL: http://www.theroadtokabul.com/bio.html (08.01.2009.)
  • “Ron Haviv”, URL: http://www.vivisectfest.org/srpski/vivisectfest/2/fotografi/ron_haviv.html (08.01.2009.)
  • Zanić Nardini, Jasna, “Slike koje zamijenjuju tisuće riječi”, 24.06.2001., URL: http://www.vjesnik.hr/pdf/2001%5C06%5C24%5C08A8.PDF (08.01.2009.)
  • “Moje fotografije su istina”, URL: http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2002/09/01/srpski/K02083101.shtml (08.01.2009.)
  • Stosic, Dragan, “RON HAVIV: Deset godina kasnije”, 14.-15.10.2002., URL: http://www.danas.co.yu/20020914/terazije.htm (09.01.2009.)

NAPOMENA: Sve fotografije i komentari u ovom članku su radovi Rona Haviva (osim one na kojoj je on).

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.