Novo:

Red Ribbon – 1. prosinac Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Crvena vrpca u obliku petlje (AIDS Awareness Ribbon ili jednostavnije Red Ribbon) kreacija je američkog pjevača i glumca Paula Jabara (1948.-1992.) i Visual AIDS-a (njurjorške humanitarne udruge umjetnika) iz ne tako davne 1991. godine. Prva poznata ličnost koja je nosila red ribbon bio je Jeremy Irons na dodjeli nagrade Tony 1991. godine.

1981. godine je kod pet mladih homoseksualaca iz Los Angelesa otkrivena dotad nepoznata bolest. Nitko nije slutio da će ta bolest postati prava „kuga 20. stoljeća“. U početku je AIDS (engl. Acquired Immuno Deficiency Syndrome) smatran bolešću homoseksualaca. Trebalo je nekoliko godina da se dokaže suprotno sve dok nisu počela obolijevati djeca i žene. 1983. francuski onkolog Luc Montagnier izolirao je dotad nepoznat virus i prozvao ga HIV, a bolest koju izaziva SIDA (franc. Syndrome d’ImmunoDéficience Acquise) ili u prijevodu na hrvatski sindrom stečene imunodeficijencije. Što zbog neznanja, što zbog straha od zaraze i brzog širenja do tad još relativno nepoznate bolesti oboljeli su često bili stigmatizirani i diskriminirani.

Paul Jabara

Paul Jabara

Red Ribbon je kreirana upravo s namjerom da se njezinim nošenjem iskazuje osvještenost o problemima vezanim uz HIV/AIDS, solidarnost u borbi protiv bolesti i odavanja počasti osobama koje su joj podlegle ili se još uvijek bore za život.

Paul Jabar je i sam bolovao od AIDS-a, a preminuo je samo godinu dana nakon što je Red Ribbon postala simbol tolerancije i solidarnosti s HIV pozitivnim osobama.

Visual AIDS je udruga koja se i danas bavi edukacijom javnosti o rizicima za HIV infekciju i potrebama osoba koje žive s HIV-om, prikuplja financijska sredstva za istraživanja, prevenciju i liječenje HIV infekcije i AIDS-a. Djeluje s ciljem odavanja počasti prijateljima i kolegama koji su preminuli ili žive s HIV-om.

Žalosno je što danas, 21 godinu kasnije, još uvijek traje borba protiv diskriminacije i stigmatizacije osoba zaraženih HIV-om te osoba s rizičnim ponašanjima za HIV infekciju. Poznato je da osobe zaražene HIV-om to doživljavaju puno teže od same fizičke komponente bolesti. Pozitivni stavovi o HIV pozitivnim osobama najvažniji su dio prevencije i zato danas nosite na sebi, a ostalih 365 dana u godini u sebi crvenu vrpcu kao znak solidarnosti i tolerancije prema onima koji su često diskriminirani.

About Diana Krtanjek (1 Articles)
Diplomirala Prirodoslovno - matematički fakultet, Zagreb. Radila kao profesorica biologije i kemije u II. OŠ Čakovec, OŠ «Petar Zrinski» Šenkovec i Srednja škola Čakovec.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.