Novo:

Radni sastanak „History that connects“

U Osijeku se od 18. do 20. travnja održao drugi, veoma sadržajan sastanak učitelja povijesti i urednika radionica edukativnog materijala nastalog iz projekta History that Connects – Povijest koja povezuje. Prvi se sastanak održao u Beču u ožujku na kojem su definirane smjernice i zadaci koje urednici moraju napraviti u narednom razdoblju. Sastanku su prisustvovali predstavnici sedam zemalja: Slovenije (Marjeta Šifrer), Hrvatske (Igor Jovanović), Bosne i Hercegovine (Bojana Blagojević-Dujković), Crne Gore (Miloš Vukanović), Kosova (Donika Xhemajli), Srbije (Emina Živković) i Makedonije (Mire Mladenovski).

Učitelji i urednici su zajednički pregledali radionice iz Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Pri pregledu radionica vodilo se računa o povijesnim izvorima, sadržaju, multiperspektivnosti, kontroverznosti samih radionica. Pri pregledu edukativnog materijala iz navedenih zemalja učiteljima su mnogo pomogle i bilješke Mireta Mladenovskog koji je sažeo mišljenja i naputke makedonskih učitelja praktičara koji su pilotirali radionice na seminaru u Makedoniji. Uz navedene bilješke pročitano je i mišljenje o svakoj radionici koje je napisala Joke Van der Leeuw-Roord, izvršni direktor Euroclia.

Osim u Makedoniji, radionice su pilotirane i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, a slijedi pilotiranje u Srbiji.

Nakon pregleda radionica, napravljene su bilješke i komentari koji će se zajedno s preporukama i naputcima za ispravke prenijeti autorima radionica iz navedenih zemalja.

Slijedeći sastanak na kojem će se pregledavati preostale radionice iz Slovenije, Kosova i Srbije, održat će se u Skoplju od 7. do 9 lipnja.

Malo slobodnog vremena koje su imali, sudionici sastanka iskoristili su za kraći turistički razgled grada Osijeka i njegovih znamenitosti po kojima ih je proveo kolega Denis Detling, veliki zaljubljenik u grad Osijek i njegovu povijest.

Igor Jovanovic
About Igor Jovanovic (7 Articles)
Profesor povijesti iz Osnovne škole Veli Vrh. Aktivan u projektima Hrvatske udruge nastavnika povijesti i EuroClia.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.