Novo:

Rade Šerbedžija

Rade Šerbedžija, glumac. Rođen je 27. srpnja 1946. u selu Bunjići (Titova Korenica). Roditelji 1952. sele u Vinkovce. R. Šerbedžija tu završava osmogodišnju školu i gimnaziju 1964. Kao glumac započeo na daskama Gradskog amaterskog kazališta u pionirskoj predstavi Nosonja još 1957. Kao gimnazijalac se isticao nadahnutim recitiranjem i odličnim poznavanjem poezije i dramske književnosti. 1964. igra zapaženu ulogu u Držićevom Skupu koji je bio na repertoaru gradskog kazališta.

Poslije gimnazije, Šerbedžija studira glumu na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Nakon završene akademije (1969.) na kratko vrijeme je član nekoliko zagrebačkih kazališta (Gavella i HNK), a zatim prelazi u slobodne profesionalne umjetnike vezujući se samo uz pojedine dramske, filmske ili televizijske projekte.

serbedzija_rade2

Šerbedžijine glumačke kreacije su vrhunskog dometa, bilo da igra na kazališnim daskama, pred filmskim kamerama ili na televiziji. Kad igra, gluma mu je nepredvidiva i neizreciva, suptilna i dostojanstvena, a dikcija neponovljiva. Svojom osebujnom glumačkom ličnošću dao je ton dobro poznatim tragedijama, te filmovima i tv-serijama: Hamlet. Kralj Lear, Ričard III, Crne ptice, Hajka, Kiklop, Nikola Tesla, U registraturi, Prosjaci i sinovi, Bombaški proces i drugima.

serbedzija_rade3

U ratu na prostorima bivše Jugoslavije nije se snašao. Htio je kao glumac spasiti Jugoslaviju. Lutao je od Zagreba, Beograda, do Sarajeva. Odlazi u svijet nakon glavne uloge u filmu Dezerter Živojina Pavlovića (1992.), prema Londonu i Hollywooudu. U svijetu uspjeva kao kazališni a još više kao filmski glumac. Glumi u početku sporedne a kasnije značajnije i vodeće uloge u filmovima Pred dozdot (Prije kiše) (1994.), Two Deads (1996.),  The Saint (1997.), Broken English (1997.), The Truce (1998.),  Space cowboys (2000.),  Snatch (2000.). Na filmu i tv-serijama odglumio preko 100 uloga.

Preko nekada rimskih, i Titovih Brijuna, vratio se u Hrvatsku predstavom Kralj Lear  2001. godine. Osnovao je u Puli novi teatar “Ullysses”.

Danas živi u Puli, Zagrebu i drugdje u svijetu.

serbedzija_rade4

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.