Novo:

Prve reakcije na skolska natjecanja iz povijesti 2011

Ove su srijede održana školska natjecanja iz povijesti i trenutno učenici (i njihovi mentori) čekaju povratnu informaciju hoće li biti pozvani na županijsko natjecanje. Na povijesni forum i našu Facebook stranicu polako stižu prve reakcije. Izvdajam nekoliko isječaka:

 • razočaravajuće, trebalo bi konačno ukinuti te pismene provjere i ostaviti samo istraživačke radove
 • previše zadataka u nizu za spajanje
 • preteški su im bili zadatci kronološki poredaj
 • meni je drago da je koncept za OŠ promijenjen i da su istraživački radovi zadržani samo za državnu razinu, s tim se slažem. Ovo je nakon nekoliko godina povratak na staro i naravno da nije sve moglo proći savršeno. Osobno mislim da nije dobro pogođena mjera “težine” zadataka. Prvi dio, gdje su učenici trebali zaokružiti jedan točan odgovor, su zadaci definitivno prelagani. S druge strane, zadaci gdje je trebalo kronološki poredati događaje su definitivno bili preteški i previše ih je bilo. Ne znam što će onda biti na županijskoj razini. Zadnji dio je pak bio prilično nejasno postavljen
 • doista, neka pitanja su bila prelagana a neka preteška (upravo ona sa kronološkim redosljedom), problem je što su neki zadatci nejasno postavljeni pa su djeca bila zbunjena
 • neznam kako ostalima ali nama u školu nisu stigle upute koje recimo za geografiju obavezno dođu, kome , do kada i kako dostaviti rezultate. Čak nije došao ni obrazac na koji djeca upisuju zaporke i svoje osobne podatke, pa smo mi to skidali sa stranice azoo-a iz općih uputa i propozicija o natjecanjima. Tu malo izgleda šteka organizacija ali kao što je već jedan kolega napisao vratili smo se na testiranja nakon nekoliko godina pa treba vremena da se to sve uskaldi kako treba.
 • bolja su ovakva natjecanja sa pismenim zadacima, nego ona s istraživačkim radovima – to je ipak za malo starije i 2iskusnije”. Ja bih ojačao natjecanje i sa 5. i 6. razredima – normalno, prikladno njihovoj dobi. Zadaci su različite težine, to je dobro – no nekako su mi izgledali nabrzinu i površno napisani… to bi svakako trebalo promijeniti do županijskih. a upute su stvarno bile komatične – odnosno nije ih ni bilo previše
 • na dva pitanja sam ostao zabezeknut. Ne zato što ne znam, nego što toga nema ni u jednom od 3 udžbenika iz kojeg sam učio! Ja ne znam odakle su ovo izvadili! “Tajna boljševička policija?” i “Vođa Hitlerove propagande?”
 • u izvoru koji govori o ubojstvu kralja A. K. 9. listopada 1934. piše da su ga ubili Ustaše i makedonski nacionalisti. I sad je pitanje ispod izvora: “Tko je ubio kralja A. K.?” (nije 100% citat pitanja, vec forma pitanja). Ja napisah: Ustaše i VMRO. I ne prizna mi! Jer tako nije u rješenjima, već se 100% mora držati izvora koji je gore. I ja pomislim, da li je ovo natjecanje ili neka sprdnja?! Jer daju ti odg u citatu i onda te pitaju, pa samo prepišeš.
 • ali što se tu radi – tražimo kako zeznuti natjecatelje, ubiti im volju za učenjem i ljubav prema povijesti. Moje mišljenje je da bi test trebao prije slanja na natjecanje biti recenziran, stručno i jezično
 • a koje je godine prva parna lokomotiva? (o tome ima članak na portalu)
 • koliko svezaka ima francuska enciklopedija? Kao točno rješenje piše 30, a pogledaj pogledaj što o broju svezaka piše ovdje: http://dzs.ffzg.hr/text/enciklopedija.htm ili http://www.uh.edu/engines/epi122.htm ili http://www.georgeglazer.com/prints/industry/Diderot/diderotintro.html (svugdje piše 28)
 • u 15. zadatku kronološkog redanja samo stoji “hrvatske zemlje pod Francuskom vlašću” – što?? – došle, prestale biti??? (i naravno pridjev francuskom je napisan velikim slovom)
 • kada je sazvan Bečki kongres? U rješenjima piše 1815.!
 • Cesta koja je povezivala Karlovac i Rijeku zvala se? Cesta koja je povezivala Karlovac i Rijeku je Karolina – ali ona je to napravila preko Bakra. Prva koja je išla direktno je Lujzijana.
 • Koja je to Država Srba, Hrvata i Slovenaca?
 • Koje vještine učenici moraju pokazati u zadatcima sa tekstualnim izvorima? Shvaćanje problema ili vještinu prepisivanja rečenica?

U raspravu na forumu se možete uključiti na ovom linku: http://hrvatska-povijest.com/smf/povijest-u-skoli/natjecanja-iz-povijesti-2010-2011/

HPP
About HPP (69 Articles)
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za povijest i srodne znanosti pokrenut 2006. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.