Novo:

Prva žrtva Drugog svjetskog rata

Isječak članka iz časopisa HPP

Na jučerašnji dan prije 74 godine počela je nacistička ratna agresija na Poljsku. Njemačko širenje već je bilo u tijeku tijekom 1930ih, a 31. kolovoza 1939. smišljenom su akcijom iscenirali povod za napad na Poljsku. Hitler je nedugo prije toga komentirao da taj povod i ne mora biti previše uvjerljiv („Die Auslösung des Konfliktes wird durch eine geeignete Propaganda erfolgen. Die Glaubwürdigkeit ist dabei gleichgültig, im Sieg liegt das Recht.“).

Uz Hitlerovu naredbu jedna od njemačkih tajnih službi uz pomoć SS-a pažljivo je planirala propagandne aktivnosti kojima je cilj bio prikazati Poljake kao provokatore koji žele pogranične teritorije. 10. kolovoza 1939. Reinhard Heydrich, zapovjednik Sicherheitsdienst (SD – tajna služba nacističke stranke i SS-a), izdao je naređenje bojniku Alfredu Naujocksu da pripremi ekipu za tajnu akciju prepada na radijsku postaju u tada njemačkom Gleiwitzu. Zadatak je bio odglumiti napad Poljaka na njemački teritorij kako bi se to predstavilo stranoj javnosti. Cijeli članak pročitajte u 7. broju časopisa Hrvatski povijesni portal.

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.