Novo:

Prozorska utvrda danas – neiskorištena turistička prilika

Prozor je gradić na sjeveru Hercegovine tj. na granici sa Bosnom

U mojim čestim posjetima Rami, nerijetko mi za oko zapinje prizor zapuštene srednjovjekovne utvrde na samom ulazu u grad Prozor iz južnog smjera, odnosno iz smjera Jablanice. Desetljećima je ta mala mjesna utvrda ili kula kako se običaj kod nas reći, propadala pod utjecajem kiše, vjetra, hladnoće i žege. Nisu je poštedjele niti ratne nepogode u Drugom svjetskom ratu kao i za vrijeme zadnjeg bh. sukoba. O spomenutoj kuli postoje i postojale su mnoge priče i pripovijesti iz narodne predaje. Sjećam se kako mi je djed o toj gradskoj utvrdi iznad stijene znao ispričati i dvije – tri verzije iste priče. To govori koliko je bila zanimljiva, bogata i neiskorištena ali ujedno neutvrđena te neprovjerena narodna predaja naših ljudi. O ovoj srednjovjekovnoj građevini bilo je riječi i na ovoj stranici, točnije u sklopu opširnijeg rada pod nazivom Političke prilike Srednjovjekovne Bosne – stoga, navesti ću pojedine dijelove koji ne spadaju u povijesne činjenice već više u narodno predanje…

Naime, po određenoj predaji kula je više mjeseci bila opkoljena od strane Turaka koji su je bezuspješno pokušavali zauzeti. Nisu znali tajnu koliko-toliko uspješnog održanja posade u opsadnom obruču, bez zaliha hrane te pogotovo bez vode. Ukratko, nakon kupljenog savjeta neke stare mjesne vračare…Turci su uspjeli doznati kako kula ima skriveni sustav kanaliziranja vode iz okolice putem glinenih cijevi ukopanih u tlo. Kada su taj dovod prekinuli, branitelji su se ubrzo našli u nevolji. Također, postoji i druga inačica ili verzija predaje po kojoj se sa zidina prozorske kule koje se nalaze tik iznad visoke klisure i ponora, bacila i neka kraljica?…kako ne bi pala u ruke napadačima. Život je skončala u ponoru potoka koji se danas i zove Ponir.

Mada je svrha ovog teksta drugačija, prije prelaska na temu valjalo je ipak napomenuti neke možda i već dobro poznate informacije o prozorskoj utvrdi na ulazu u grad. Uvelike oštećena i zanemarena, ova građevina danas propada očito zbog neznanja i nemara gradskih vlasti. Po mom skromnom mišljenju, vidim je kao mogućnu iznimnu ponudu u sklopu ramskog kraja, tj. u sklopu ponude grada Prozora. Tako se primjerice u noćnoj vožnji od Uskoplja i spuštanju sa Makljena može zamijetiti poprilično oskudno osvjetljenje grada i okolice. Što je još čudnije ili recimo gore, uopće se ne ističe zaštitni znak ovog mjesta kao niti njegov povijesni ulaz među stijenama! Čudno i gotovo sramotno. – Zar bi za kraj i Općinu bio toliki problem blagim građevinskim zahvatom urediti vanjski obruč ove kule, pod nju kasnije postaviti tri ili četiri jača reflektora, napraviti uređenu stazu do nje i postaviti ploče koje bi davale informacije o njenoj nekadašnjoj svrsi i općem značaju.?! Materijali su danas jeftini i dostupni u širokoj ponudi, također, tvrtki za izvođenje radova ima na desetke i desetke. – Zar bi puno novaca stajala omanja granitna ploča na kojoj bi se navelo kako je to nadzorna utvrda iz XV. stoljeća, sagrađena za vrijeme vladavine ugarsko-hrvatskog kralja Matije Korvina itd.? …Kako je posjedovala i svoj sustav navodnjavanja i kako pod njom postoje neistražene duboke pećinske prostorije u kojima su se po pričanju gasile lampe…, ukratko uz postojeće povijesne činjenice i istine stvoriti ako treba i čitav mit. To su radili i rade svi narodi Europe. Pa Škoti su od Loch Nesa i najvjerojatnije nepostojećeg jezerskog gmaza ili čudovišta stvorili svjetsku priču br. 1.!

U Rami – Prozoru se ne mora ići do tih granica mašte, treba samo zagrebati površinu naše prošlosti i iskoristiti brojne prigode koje leže diljem zemlje! No, možda je ipak bolje životariti…, gledati vlastite uske interese te pustiti da ova građevina propada, kao i mnoge druge prilike za grad Prozor i regiju Ramu, nego uzeti stvari usvoje ruke i pokrenuti neku inicijativu!?. – Zašto su ljudi općenito u vlasti i upravi pasivni, odgovor vjerojatno znate Vi čitatelji? Osobno znam samo da ako želimo da se nešto pokrene i promijeni, moramo naučiti razmišljati drugačije od onoga što nam se nameće, kaže da treba ili je u redu. Turizam za ramski kraj predstavlja ozbiljan rudnik mogućnosti, a prozorska utvrda ili kula u toj kulturnoj ponudi je – neiskorištena šansa!

Ideja je zaštićena i u slučaju pokretanja određenih planova i radova, sva prava izričito snosi autor navedene ideje i teksta.

Matej Škarica
About Matej Škarica (31 Articles)
Na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 2005. godine završava studij novinarstva. Godine 2006. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru upisuje poslijediplomski studij pod nazivom Jezici i kulture u kontaktu, smjer novinarstvo. Sudjelovao je u uređivanju nekoliko tiskovina, a usporedo piše tekstove i za mrežna elektronska glasila. Objavljuje uglavnom na internetu. Član je i suradnik udruge Ramska zajednica Zagreb. Trenutno živi i radi u Zagrebu. Autor je knjige "Propaganda kroz europsku povijest".

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.