Novo:

Propaganda tijekom Drugog svjetskog rata (1/6)

Drugi svjetski rat povijesni je događaj koji je naličje Europe i svijeta obilježio za jedno dugo razdoblje, počevši od ukupnog i šireg civilizacijsko - kulturalnog i društvenog naslijeđa pa sve do pripadnosti i identiteta suvremenog pojedinca u društvu ili obratno. Sukob je to koji je uz masovnost, brojčane veličine, vojno, tehnološki, politički ili ideološki, obilježila i posebna brutalnost, izravnost kao i predanost pojedinim političkim pokretima doba. Obraditi čitavo poglavlje rata velika je i zahtjevna zadaća za koju je potrebna drukčija prilika; stoga se valja osvrnuti na određene bitne segmente koji su ovaj drugi veliki rat u 20. stoljeću, učinili upravo tako žestokim i neviđenim.

U sljedećih nekoliko članaka pokušat ću na jednostavniji način sagledati bitne činjenice rata i čina agresije kao krajnje oštrice politike i međunarodnih odnosa. Kratko razdoblje prijelaza sa godine 1944. na ’45., bit će posebno obrađeno, dijelom zbog vidljivog početka pada sila Osovine i nacističke Njemačke kao predvodnika moćnog saveza, a time postavljanja temelja za budući, tzv. Hladni rat i blokovsku podjelu Europe. Već u završnim mjesecima rata među Saveznicima se počeo stvarati oblak sumnje, razdora i nepodnošljivosti. Kako ruska Crvena armija uz velike gubitke juri prema Berlinu, Amerikanci još uče neke postavke rata u zapadnoj Europi. No, bližeći se iscrpljivanju ljudskih i materijalnih resursa te zimi 1944., obje strane – naročito Osovina, ali i Saveznici, pokazat će fanatično i grubo naličje predanosti ratu i pobjedi do mjere kakva nije viđena nikad u ljudskoj povijesti. Bitno oružje uz ljudstvo, granate, bombe, tenkove i zrakoplove biti će i politička promidžba – propaganda!

Korištena literatura:

  1. BLEICKEN, Jochen, i dr., Povijest svijeta: od početka do danas, Naprijed, Zagreb, 1990.
  2. GOLUŽA, Božo, Povijest Crkve, TIM, Mostar, 1998.
  3. KISSINGER, Henry, Diplomacija, Golden Marketing, Zagreb, 2000.
  4. SAPUNAR, M., Osnove znanosti o novinarstvu, Naprijed, Zagreb, 2000.
  5. SULZBERGER, C. L., World War II, ZGP Mladinska knjiga, Ljubljana, 1971.
  6. VUKADINOVIĆ, Radovan, Postkomunistički izazov europskoj sigurnosti: od Jadrana do Baltika, Ziral, Mostar, 1997.
  7. Internet (www.wikipedia.org, www.youtube.com)  –  (korišteni nedostupniji detalji i fragmenti iz pojedinih video zapisa)

 

Matej Škarica
About Matej Škarica (31 Articles)
Na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Mostaru 2005. godine završava studij novinarstva. Godine 2006. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru upisuje poslijediplomski studij pod nazivom Jezici i kulture u kontaktu, smjer novinarstvo. Sudjelovao je u uređivanju nekoliko tiskovina, a usporedo piše tekstove i za mrežna elektronska glasila. Objavljuje uglavnom na internetu. Član je i suradnik udruge Ramska zajednica Zagreb. Trenutno živi i radi u Zagrebu. Autor je knjige "Propaganda kroz europsku povijest".

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.