Novo:

Pronađen list Mozartovog rukopisa

Britanski The Times objavio je, nakon 228 godina, vijest o pronalasku jednog lista notnog zapisa originalnog Mozartovog rukopisa. Radi se o dijelu iz prvog stavka Mozartove Sinfonie Concertante K364 za violinu, violu i orkestar. To Mozartovo djelo napisano je 1779. godine, kada je Mozart imao 23 godine. Spomenuti list rukopisa pronađen je u privatnoj zbirci u Velikoj Britaniji.

Jedan od stručnjaka u glazbenom odjelu Sotheby’s aukcijske kuće izjavio je da se radi o izuzetno važnom pronalasku jer se radi o djelu koje se smatra jednim od najboljih Mozartovih djela, te djelom koje je Mozarta konačno katapultiralo u orbitu slavnih i priznatih skladatelja.

mozart_rukopisZanimljivo je da bi čovjek najmanje očekivao da će biti pronađen zapis kadence, jer kadenca je u Mozartovo doba, a i nekim izvođačkim praksama i danas – improvizirana, dakle postoji zadan početak i kraj, ali sredina – koja čini glavninu kadence – se improvizira(la). U kadenci glazbenik izvođač, ili dva izvođača solista kao u ovom slučaju, može pokazati svu svoju virtuoznost i vještinu sviranja i zadobiti naklonost i divljenje publike. Pretpostavlja se da je dionicu viole Mozart napisao za sebe, a dionicu violine za svoga oca – najvjerojatnije su oni trebali u određenoj prigodi javno izvesti to djelo na nekom koncertu.

Također je fascinatno da su sva današnja saznanja o tom dijelu i cijeli notni zapis toga djela temeljeni isključivo na tiskanim verzijama djela, jer je originalni notni zapis – rukopisni zapis Mozarta – u cijelosti izgubljen. Razlog gubljenja je teško ustanoviti. Time ovaj nedavno otkriveni list originalnog rukopisa za stručnjake muzikologe, povjesničare glazbe i glazbenike analitičare Mozartovih djela tim više predstavlja pravi dragi kamen. Poput taafeita – rijetkog svijetloljubičastog dragog kamena, koji je milijun puta teže pronaći od dijamanta, i ovaj list rukopisa izuzetno je dragocjen i omogućuje uzbudljiv direktan uvid u Mozartov genijalni glazbeni rad.

Svi se stručnjaci slažu da će, kada ovaj list originalnog Mozartovog rukom pisanog notnog zapisa bude pušten na aukciju, s lakoćom nadmašiti cijenu procijenjenu od strane aukcionara na 100.000 £.

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.