Novo:

Projekt Šafran u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna

'The Crocus Project' je cjelogodišnja aktivnost u koju se svake godne uključuju škole iz cijeloga svijeta. Škole, sudionice u Projektu Šafran, lukovicama opskrbljuje Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu (Holokaust Education Trust Ireland), a posrednik za hrvatske škole je Javna ustanova spomen područje Jasenovac. Međunarodnom projektu 'Šafran' ove se godine priključila i Škola primijenjene umetnosti i dizajna iz Zagreba.

Nositelji projekta su učenici 2C razreda grafičkog odjela pod vodstvom Smiljane Lazić Marinković, prof. povijesti i Slavice Tolić, prof. hrvatskog jezika i književnosti. Foto dokumentaciju projekta izradile su učenice fotografskog odjela: Adrijana Benak, uč. 2E, Paula Podnar, Laura Palijan i Antonio Bitunjac, uč. 4E razreda. Glavna aktivnost projekta je sadnja lukovica žutog šafrana koje se ujesen sade u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece stradale tijekom Holokausta. Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. Šafran cvate krajem siječnja ili početkom veljače, otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sijećanja na Holokaust (27. siječnja). Tim su povodom učenici, 9. studenog 2012., u školskom vrtu posadili lukovice šafrana i započeli realizaciju projekta. Uključivanje učenika u sadnju lukovica i promatranje cvijeća kako raste, osim što nas podsjeća na povijesna događanja, podsjeća nas i na važnost tolerancije i poštovanja.

Sudionoci Projekta Šafran u Školskom  vrtu, 9. studenog 2012., u vrijeme sadnje šafrana

Sudionici Projekta Šafran u Školskom vrtu, 9. studenog 2012., u vrijeme sadnje šafrana

Smiljana Lazic Marinkovic
About Smiljana Lazic Marinkovic (5 Articles)
Osnovnu školu završila je u Trogiru, gimnaziju u Splitu, a diplomirala povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radila je u više osnovnih i srednjih škola u Sisku i Zagrebu te zavičajnim muzejima u Zaprešiću i Sesvetama. Bila je recenzentica više udžbenika iz povijesti. Od 2005. mentorica je studentima povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1987. nastavnica je povijesti i filozofije u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, godine 2005. napredovala je u zvanje profesor mentor, a 2011. profesor savjetnik.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.