Novo:

Povjesničari OŠ Ivanec na predstavljanju knjige Moja povijest žena i časopisa Ivanečka škrinjica

Francuska spisateljica Michelle Perrot, ujedno i profesorica emeritus suvremene povijesti na sveučilištu u Parizu, objavila je knjigu Moja povijest žena. Promocija knjige održana je i u Gradskoj knjižnici Gustava Krkleca u Ivancu, u petak, 22. siječnja 2010. godine u 18, 00 sati.

Obuhvaćena je ženska povijest od daleke prošlosti pa do danas. Knjiga govori o odnosima među muškarcima i ženama, o izgledu žena. Predstavljena je i njihova povijest o načinu života, o poslovima, zvanjima, njihov umjetnički život, religije. Ima riječi i o krivovjerkama i spaljivanju vještica. Ova knjiga pokušava prikazati borbu žena za ravnopravnost s muškarcima, koja se mora voditi i danas.

Knjigu su u Ivancu predstavili i o njoj govorili na zanimljiv način dr. R. Jambrešić Kirin, prof. dr. M. Bertoša i ispred izdavača Ibis grafike iz Zagreba Saša Krnic. Predstavljanje knjige organiziralo je Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Ivanca. (Napisala: Dora Biškup, 8.a)

moja-povijest-zena

Predstavljanje 5. i 6 broja Ivanečke škrinjice

U petak, 12. ožujka 2010., u amfiteatru Srednje škole Ivanec s početkom u 18, 00 sati održana je promocija 5. i 6. broja Ivanečke škrinjice, časopisa koji donosi popularno – znanstvene tekstove o kulturnoj baštini i povijesti te zanimljive članke o etnologiji i kolekcionarstvu šireg ivanečkog područja. Glavni urednik Ivanečke škrinjice je Siniša Krznar, koji je ujedno održao uvodni govor. Ovaj dvobroj donosi i određena odstupanja zbog obilježavanja 20. godišnjice smrti Metoda Hrga, značajnog svećenika, arhivista i povjesničara. Prvi je dio Škrinjice posvećen upravo njemu i njegovu životu i radu. U nastavku Ivan Knežević piše o pobožnosti Krunice na proštenjarskom putu do kapele sv. Wolfganga u Vukovoju u župi Klenovnik. O dvorcu Maruševec piše Boris Pintarić, a Lea Golub i Inga Novoselec o povijesti rudarstva ivanečkog kraja. Suzana Jagić piše o osnutku osnovne škole u Ivancu. O grofu Draškoviću kao fotografu piše Ivančica Peharda. Kulturna baština ivanečkog kraja, dvorac Trakošćan naslov je teksta koji je napisao Siniša Krznar. Marijan Kraš u svom prilogu Ivanečki publicisti i autori popularno – znanstvenih tekstova navodi brojene značajne ivanečke autore. Božena Carević piše o zidnjacima, kuharicama ili jednostavno krpama iz bakine kuhinje koje su služile kao zaštita od prskanja jela i kao ukras. Vesna Štruklec piše o udruzi amatera koji svoje slobodno vrijeme posvećuju očuvanju narodnih običaja, a Stjepan Hudoletnjak o društvu za sportsku rekreaciju u Salinovcu. O etno zbirci u Radovanu piše Josip Habunek, a Ivan Sigur o etno zbirci u Gačicama. Tekst Projekt zdele i zdelnjaci napisala je Katarina Vugres kao voditeljica upoznavanja kulturno – povijesne baštine sela Gačice. Stjepan Đurasek sjetio se svoje prošlosti i napisao prilog Đurasov melin. Kolekciju žigova i tiskovina 2008. – 2009. Ivanečkog kluba kolekcionara predstavio je Boris Jagetić Daraboš. O svom radu piše Marko Šmuc, bolnički dušobrižnik iz Lepoglave. Ivan Knežević piše o radu Ivanečkog kluba kolekcionara, a jedan od kolekcionara sa šireg ivanečkog područja, Vlado Smrečki, opisao je svoju kolekciju znački, kemijskih olovaka i privjesaka.

Gitaristi Benjamin Taourirt, Ivan Ficko i Borna Kuča cijeli su dojam promocije poboljšali odsvirajući ugodne skladbe.

Napisale: Dora Biškup, 8.a i Jelena Nišević 8.b

About Suzana Jagic (14 Articles)
Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je povijest i geografiju. Magistarski rad obranila je 2008. na Poslijediplomskom znanstvenom studiju hrvatske povijesti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Doktorski rad s temom Prosvjetna politika u osnovnome školstvu Hrvatskog zagorja 1918. – 1941. obranila je 2012. godine. Radila je u OŠ Vidovec, a od 1996. radi u OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu kao učiteljica povijesti (geografije). Godine 2007. napredovala je u zvanje učitelja mentora, a 2012. stekla je napredovanje u učitelja savjetnika. Aktivna je u radu Županijskog stručnog aktiva učitelja povijesti i posebice dodatnom radu povijesne skupine koju vodi u školi i s kojom je postigla dobre rezultate na županijskoj i državnoj razini. U svom radu primjenjuje suvremene nastavne metode kojima obrađuje raznovrsne teme iz zavičajne i opće povijesti ponajviše kroz projektnu i terensku nastavu. Voditeljica je i istraživačke sekcije koja djeluje u sklopu školske učeničke zadruge Ivančica. Sudjelovala je na više seminara, znanstvenih i stručnih skupova na županijskoj, međužupanijskoj, državnoj i međunarodnoj razini, a na nekima je održala predavanja i radionice. Jedan je od organizatora stručnog skupa koji je bio održan povodom 170. obljetnice školstva u Ivancu u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Zagrebu.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.