Novo:

Povijest osnovnog školstva Međimurja – uvod

Uvod

Jedan od stupova razvoja i opstojnosti svakog naroda, pa tako i hrvatskog, čine odgoj, kao svjesna, planski organizirana djelatnost koja podrazumijeva i proces usvajanja znanja, umijeća i navika, odnosno obrazovanje, te školstvo. Hrvatska se može podičiti dugom tradicijom razvoja škola. Međimurje, zbog specifičnosti povijesnog razvoja te pripajanja mnogim zemljama, a samim time i mijenama unutar školskog sustava također ima bogatu tradiciju školstva, pogotovo osnovnog.

Odgojno–obrazovna ustanova koja se sve više reflektira zbivanja u društvu i koja je sastavni dio društvene sredine zove se škola. Ona služi odgoju narastajuće generacije za samostalnost i zrelost, kao učinka osobne emancipacije, te ide za oslobođenjem čovjeka za samog sebe. Nastala je s ciljem da mladi u njoj na planski i organiziran način usvajaju sustavna znanja čovječanstva. Danas, nažalost, uz učenike i njihove učitelje sve češće susrećemo i zaštitare koji ih štite u i izvan škole, budući da je škola postala ambijent nasilja. Izuzme li se bogata povijest Međimurja, kojeg su pod svojim okriljem željeli mnogi narodi, ne bilježe se takva značajnija nasilja u školama. Štoviše, miran seoski život u kulturno, a zatim i prosvjetno bogatoj sredini bitno se razlikovao od današnjeg. Možda je to rezultat mirnog života pavlina ili franjevaca, budući da je obrazovano svećenstvo začetni faktor poučavanja na tlu Međimurja? Ili čak nesnalaženje prosvjetnih djelatnika zbog učestalih promjena vlasti? Ili zbog promjena nastavnih planova i programa, ili upotrebe jezika? Bilo kako bilo, međimursko školstvo nekada i danas u mnogo čemu se razlikuju.

Školstvo i prosvjeta Međimurja gotovo da se i ne spominje u tiskanom izvorima naše nacionalne povijesti školstva i pedagogije do 1958.g. No, to ne znači kako se već ranije, od prvih kanonskih vizitacija, a potom i tiskanih knjiga, nije bilježilo postojanje školskih zgrada, osnivanje škola, zapošljavanje učitelja ili pak odaziv učenika na ovim prostorima.

Ovo je uvod u feljton od pet članaka koji će biti objavljivani četvrtkom do kraja kolovoza.

About Lidija Branilovic (5 Articles)
Diplomirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zadru 2007. godine obranivši rad na temu Povijest osnovnog školstva Međimurja iz područja Povijesti pedagogije. Zaposlena u Osnovnoj školi dr. Ivana Novaka u Macincu, gdje je najveći postotak romske populacije, kao učiteljica engleskog jezika.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.