Novo:

Postavljanje spomen ploče Franji barunu Trenku u Požegi

Povijesna postrojba „Trenkovi panduri“ iz Požege, 04. studenoga 2011. je svečano otvorila Spomen ploču na kući u Cehovskoj br. 4 u Požegi. Prema povijesnim zapisima koje je u svojoj knjizi „Zemljopisne bilješke iz okoline i prilozi za povijest slobodnog i kraljevskog grada Požege i požeške županije“ sabrao i napisao požeški književnik i povjesničar Julije Kempf. Tako na 677 stranici stoji : „ Uza prizemnice ima ova ulica i više jednokatnica, a od novijega doba i jednu posve modernu dvokatnicu, u kojoj biješe Banka za promet i trgovinu.

Na mjestu ove nove zgrade stajala je sve do godine 1905. stara jednokatna kuća iz XVIII stoljeća, što je pripadala barunu Franji Trenku.“ Da povijest ne bi otišla u zaborav članovi Povijesne postrojbe su odlučeno da se tu na dvokatnicu a povodom 270. godina od osnutka Trenkove pandurske regimente postavi spomen ploča. Spomen ploču je otvorio požeški gradonačelnik gos. Zdravko Ronko zajedno sa predsjednikom Povijesne postrojbe Vladimirom Potnarom. Prije samog otvorenje prisutnima se obratio Vladimir Potnar koji je predstavio Trenkove pandure u prošlost i sadašnjosti te gradonačelnik Zdravko Ronko koji je govorio o samom Franji Trenku. Otkrivanje spomen ploče je uveličala i Gradska glazba „Trenkovi panduri“ iz koje je postrojba i iznikla. Nakon svečanog otvorenja uslijedilo je otvorenje novih prostorija Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ u Sokolovoj ulici u Požegi.

trenkovi_panduri-spomen-ploca-1

Vladimir Potnar
About Vladimir Potnar (5 Articles)
Časnik Oružanih snaga Republike Hrvatske od 1991. do 2007. godine. Trenutno je HRVI u mirovini. Oženjen i živi u Požegi. Predsjednik Povijesne postrojbe „Trenkovi panduri“ Požega.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.