Novo:

Portyanki

Sto na nogama imaju ruski vojnici?

U 21. stoljeću gotovo je nevjerojatna vijest da je ruskoj vojsci dopušteno da konačno nose čarape. Odmah se zapitate što su to do sada nosili. Službeni dio ruske (a prije i sovjetske) uniforme su portyanke. Portyanki su dva komada tkanine u koje su se zamatala stopala umjesto čarapa. Čarape su ušle u upotrebu tek 2007. godine.

Prema tvrdnjama veterana prednost portyanki su da bolje “leže” u visokim vojničkim čizmama, učvršćuju zglobove i da se lakše osuše. Nedostatak je što mogu izazvati gadne žuljeve ukoliko se dobro ne povežu. Usljed vojničkog korištenja “obojci” se mogu poprilično usmrdjeti pa ih ruski vojnici u šali nazivaju i “kemijsko oružje”.

Ruska ih je vojska počela koristiti od XVII. stoljeća, a obojci su se zadržali u vojskama bivšeg Varšavskog pakta do kraja XX. stoljeća. Njemačka ih je vojska koristila do kraja Drugog svjetskog rata.

Ukoliko ste zainteresirani da ih isprobate u ove snježne zimske dane možete ih naručiti na e-bayu po cijeni od skoro 100 kuna.

portyanki-2

 

“Montaža”

Ruski vojnici imaju 45 sekundi vremena za oblačenje. Prema tvrdnji bivše vojnika to je značilo da imate 15 sekundi za uniformu, 20 za obojke i 10 za ulet u postrojbu. Najvažniji dio postupka je da se obojci čvrsto stegnu. Svaku večer se namataju na čizme kako bi se prozračile što nije umanjivalo njihov smrad. Sedmi dan ruski vojnik ima pravo na pranje i dobije novi par obojaka. Stare i smrdljive se prokuhavaju na 100 stupnjeva kako bi se dezinficirale za ponovnu upotrebu. Moj pokojni djed koji je u mađarskoj vojsci preživio rusko bojište Drugog svjetskog rata savjetovao me da u zimsko vrijeme u obojke umotam novinski ili obični papir radi bolje grijanja. Obojke je često uz čarape obuvao u čizme sve do svoje smrti.

Video upute

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.