Novo:

Podržavamo uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u škole

Podrzavamo akciju Znam, Razmisljam, Sudjelujem!

Hrvatski povijesni portal podržava kampanju uvođenja predmeta Građanski odgoj i obrazovanje u hrvatske škole. Učenici se moraju od najranije dobi upoznati s principima demokracije, te kako postati odgovoran i aktivan građanin naše države, Europe i svijeta. Učenici u više predmeta tijekom školovanja uče pojedine koncepte koji su dio novog predmeta GOO, ali smatramo da je potrebno oblikovati cijelokupni kurikulum koji će sustavno i kvalitetno pokriti sve potrebne teme.

Citat iz kampanje “Znam, razmišljam, sudjelujem“:

Podržavamo sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja zato što djeca i mladi imaju pravo razviti svoju građansku kompetenciju kao jednu od ključnih kompetencija potrebnih za svakodnevni život u demokratskom društvu, a država kao zajednica ima odgovornost osigurati im uvjete za to unutar odgojno-obrazovnog sustava.

Profesori govore o temi:

Kako svi nastavnici mogu poduprijeti odgoj i obrazovanje za demokratsko građanstvo i ljudska prava: okvir za razvoj kompetencija

U kontekstu sadašnjeg stupnja razvoja, program Vijeća Europe (ODG/OLJP) pod naslovom „Učimo i živimo demokraciju za sve“ (2006-09), ova publikacija je odgovor na osnovni cilj jačanja „kapaciteta namijenjenih obuci i stručnom usavršavanju nastavnika u svim državama članicama, u okviru obrazovnog sustava te u suradnji s organizacijama civilnog društva, posebice njegovim zajednicama i nevladinim udrugama“.

U ovoj publikaciji predstavljene su ključne kompetencije koje definiraju osnovne sposobnosti nastavnika u provedbi ODG/OLJP-a u učionici, cijeloj školi i široj zajednici. Namijenjena je nastavnicima na svim stupnjevima obrazovanja (ne samo stručnjacima za ODG/OLJP, već nastavnicima svih predmeta) i obrazovnim stručnjacima koji rade u visokoškolskim ustanovama ili drugim obrazovnim okruženjima prije početka ili tijekom rada u struci.

Priručnik sa stranica AZOO

HPP
About HPP (69 Articles)
Hrvatski povijesni portal je elektronički časopis za povijest i srodne znanosti pokrenut 2006. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.