Novo:

Pobediteli: Soldiers of the Great War

URL: http://english.pobediteli.ru [28.  prosinca 2010.] Godine 2005. kada se u mnogim državama slavila 60. godišnjica pobjede u Drugom svjetskom ratu, Rusi su na navedenoj internetskoj stranici u modernoj Flash animiranoj varijanti prezentirali svoju borbu protiv nacista. Projekt posvećen ratu (Velíkaya Otéchestvennaya voyná, kako Rusi nazivaju sukob s nacističkim snagama od 1941. do 1945.), neprofitnog je karaktera i postavljen je zahvaljujući podršci pojedinaca i privatnih poduzetnika. Autorska prava su naslovljena na neprofitnu organizaciju „Nasledie“ o kojoj se ne može pronaći nikakva druga informacija. Glavni cilj ekipe stručnjaka (povjesničara, pisaca, dizajnera i programera) bio je oživiti sjećanja i iskustva veterana koji su sudjelovali u tim povijesnim zbivanjima. Na stranici su osim multimedijske prezentacije prikazali i ukupno 1,055.032 imena i prezimena veterana Crvene armije koji su dočekali živi veliku obljetnicu 2005. godine.

Središnji dio stranice zauzima izvrsna multimedijska Flash animacija koja se otvara u zasebnom prozoru. Prezentacija započinje Direktivom broj 21 i početkom nacističke agresije na SSSR. Tijekom cijele prezentacije u desnom gornjem dijelu može se pratiti tijek događaja na vremenskoj crti sve do 9. svibnja 1945. godine. Vremenska crta može se koristiti za brži skok na određene događaje. Kako prezentacija napreduje, posjetitelj može pročitati osnovni tekst o događajima i zatim pogledati animaciju o zbivanjima na bojištu. Tijekom animacije otvaraju se fotografije na koje se može kliknuti mišem da bi se dobio opširniji prikaz zbivanja. Uz tekst koji pojašnjava zbivanje može se pogledati izvorna snimka s ratišta, pogledati nekoliko izabranih fotografija ili pročitati izvorni dokumenti (naredbe, memorandumi itd.). U nastavku prezentacije pojavljuju se izvorne fotografije veterana na koje se također može kliknuti i poslušati njihova svjedočanstva. Svjedočanstva su na izvornom ruskom jeziku uz istaknute engleske titlove. Uz neke od bitaka mogu se pogledati i animirane mape na kojima su prikazani položaji vojnih jedinica te njihovo napredovanje kroz vrijeme. Prezentacija se u svakom trenutku može zaustaviti klikom na pauzu i kasnije nastaviti pregledavati. U donjem desnom uglu prezentacije nalaze se gumbići s indeksiranim sadržajem, za obilježavanje (bookmarkiranje) određenih dijelova prezentacije, za informacije o prezentaciji i izlaz iz nje. Minimalne zahtjeve za pokretanje prezentacije danas podržavaju sva osobna računala. Na gumbiću s informacijama o prezentaciji nalazi se i popis tipkovničkih kratica koje olakšavaju korištenje prezentacije. Ubrzo nakon objavljivanja projekt je prepoznat kao vrlo vrijedan i podržan je od strane službenih ruskih vlasti. UN World Sumit je projektu dodijelio nagradu u kategoriji e-kulture. Postoji i CD-ROM verzija stranice isključivo na ruskom, no trenutno nije dostupna. Prezentacija je impresivna u svakom pogledu, unatoč tome što prikazuje događaje samo s jednog gledišta. Možemo se samo nadati da ćemo uskoro i mi u Hrvatskoj ostvariti sličan projekt za važne događaje iz naše povijesti (poput Domovinskog rata).

Napomena: Prikaz je objavljen u Historijskom zborniku i na stranici Historiografija.hr

Miljenko Hajdarovic
About Miljenko Hajdarovic (108 Articles)
Magistar povijesti i magistar edukacije sociologije, diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Do travnja 2020. g. urednik ovoga portala.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.