Novo:

Pijanisti ne stare (1): Artur Rubinštajn

On je rođen u Poljskoj, ona u Brazilu. Oboje su u dobi od deset godina otišli iz domovina kako bi učili kod renomiranih profesora. Oboje su razvili sjajne karijere. Oboje su izbjegli strahotama 1. i 2. svjetskog rata. U vrijeme 2. svjetskog rata, on je bio u Americi, a ona u Brazilu. Oboje su živjeli duže od 90 godina, on 95, a ona 93. Oboje su radili do duboko u starost – on do 89. godine, kada je već bio djelomično slijep, ona do 92. godine, skoro u potpunosti slijepa. On je Artur Rubinštajn (Arthur Rubinstein), a ona Magda Tagliaferro. Oboje vrhunski pijanisti. Kakva to mora biti strast da čovjek do tako duboke starosti radi taj posao? Iskonska. Glazba može upravo tako očarati čovjeka i postati svojevrsna opsesija. Artur Rubinštajn (1887-1982) veliko je ime svjetskog pijanizma. U dobi od deset godina majka ga je odvela u Berlin. U Berlinu je Rubinštajn učio klavir kod profesora Heinricha Bartha. Nakon 3 godine poduke, Rubinštajn je po prvi puta nastupio sa Berlinskom filharmonijom. Kritičari su ga hvalili. Nastupao je i diljem Europe, te 1906. godine u Carnegie Hallu u New Yorku, nakon čega je, usprkos nešto suzdržanijim kritikama, dovršio turneju po Americi koja je sadržavala 75 koncerata.

Nakon te turneje vratio se u Pariz i nije nastupao sljedeće četiri godine. Sam je bio vrlo svjestan svoje mladosti, i potrebe da sazrije – i kao čovjek i kao glazbenik. Nastavio je vježbati, ali nije javno nastupao. U tom periodu njegova egzistencija bila je nepostojana – ponekad nije imao niti za pristojan ručak, a ponekad je živio na ‘visokoj nozi’ među umjetničkom i društvenom elitom. 1914. godine, netom prije početka Prvog svjetskog rata, otišao je iz Pariza i preselio u Španjolsku. Ponovo je počeo nastupati na koncertima, sada već zreliji umjetnik i zreliji čovjek. Publika ga je s oduševljenjem prihvatila. Počeo je proučavati i svirati djela španjolskih skladatelja. Uslijedila je i vrlo uspješna, velika turneja po Južnoj Americi. Nizom uspjeha prikupio je i novu dozu samopouzdanja, a i znatno popravio svoje financijsko stanje. Vratio se u Pariz i nastavio nastupati na koncertima diljem Europe.

Rubinštajn za klaivrom

Rubinštajn za klaivrom

Nakon što je upoznao kćer poljskog dirigenta Nelu Mlynarski, odlučio je osnovati obitelj, te se s Nelom vjenčao 1932. godine u Londonu, kada je imao 45 godina. Nedugo nakon rođenja prvog djeteta, Rubinštajn je osjetio potrebu da se vrati intenzivnom vježbanju klavira, te je počeo opsesivno vježbati po 12 sati na dan. Nakon mnogo godina ponovno je nastupio u Carnegie Hallu u New Yorku i oduševio i publiku i kritiku. Pogotovo u izvedbama djela svog zemljaka Frédérica Chopina, Rubinštajn je slovio kao velebni interpret i često je nazivan genijem.

Rubinštajn na naslovnici američkog časopisa Time, 1966. godine

Rubinštajn na naslovnici američkog časopisa Time, 1966. godine

Planiranu turneju po Italiji otkazao je nakon Mussolinijevih istupa protiv Židova. Osjećajući rastuću prijetnju od nacista i antižidovskih djelovanja, s obitelji je preselio 1940. godine u Ameriku, u Los Angeles. 1946. postao je i američki državljanin. Tijekom rata izgubio je cijelu svoju obitelj u Poljskoj. Ta osobna tragedija ponukala ga je na odluku da nikada više neće nastupati u Njemačkoj.

Njegov prvi poslijeratni nastup u Poljskoj 1958. godine izazvao je neviđene ovacije i snažne emocionalne reakcije.

Nakon rata, odlučio je mnoge javne koncerte posvetiti Izraelu. Za nastupe u samom Izraelu nije htio primati honorar. Novac namijenjen njemu iskorišten je za osnivanje katedre koja nosi njegovo ime na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu – The Arthur Rubinstein Chair of Music. Otvorenju katedre i osobno je prisustvovao 1964. godine.

Iz njegovog stana u Parizu, nacisti su 1940. godine otuđili mnogo rukopisa i tiskanih primjeraka raznih skladbi, nota djela posvećenih Rubinštajnu. Većina  tih rukopisa ili tiskanih nota čuvana je u Njemačkoj i tek su 2006. godine vraćeni Rubinštajnovoj djeci koja žive u New Yorku.

Rubinštajn je izrekao i ovu rečenicu: Većina ljudi traži sreću pod uvjetom. Sreću je međutim moguće osjetiti samo ako se ne postavljaju nikakvi uvjeti.
Rubinštajn je putovao i svirao do duboko u starost. U dobi od 83 godine dovršio je i pisanje svojih memoara, knjige u dva dijela pod naslovom ‘Moje mlade godine’ i ‘Moje mnoge godine’. Tu sam knjigu pročitala u jednom dahu još kao studentica glazbe, prevedena je na hrvatski, i može se pronaći u gotovo svakoj knjižnici. Sjećam se dojma koji je na mene ostavila – divila sam se životnoj strasti Rubinštajna. U jednoj rečenici Rubinštajn je sažeo tu ljubav za životom: ‘Čak i kada sam bolestan i deprimiran, ja volim život.’

Poznate su i njegove ljubavne afere i navodno jedno vanbračno dijete sa jednom južnoameričkom ženom, dok je kod kuće imao suprugu i četvero vlastite djece. U dobi od 90 godina ostavio je svoju suprugu zbog puno mlađe žene, tajnice koja mu je pomagala oko pisanja drugog dijela memoara, premda se nije razveo. S njom je živio u Švicarskoj do svoje smrti. Njegovo zdravlje je neumitno slabilo, ali zadnji nastup dao je tek u svojoj 89. godini, u Londonu. Zadnjih nekoliko godina živio je u Parizu i  Ženevi, gdje je i umro. Njegov pepeo sahranjen je u Izraelu.

Rubinštajn je jednom prilikom izjavio: ‘Došao sam do zaključka da ako volite život i život će voljeti vas.’ Ove, 2007. godine, obilježava se 120 godina Rubinštajnovog rođenja. Društvo Artur Rubinštajn u Izraelu redovito organizira koncerte te međunarodno pijanističko natjecanje posvećeno liku i djelu Rubinštajna.

Na YouTube možete pogledati snimku odabranih Rubinštajnovih nastupa.

U sljedećem članku doznajte nešto više o pijanistici Magdi Tagliaferro.

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.