Novo:

Nelson Rolihlahla Mandela

Biografija velikog borca za ljudska prava

Borac za ljudska prava i junak borbe protiv apartheida preminuo je 5. prosinca 2013. godine u 95. godini.

Njegov otac bio je savjetnik vijeća poglavica u plemenu (pleme Tembu) no zbog gubitka  titule u plemenu obitelj je preselio u još manje selo sjeverno od Mveza. Napunivši devet godina umro mu je otac što mu je dramatično promijenilo život. Posvojio ga je poglavica Jongintaba Dalindyebo. Mandela je tada otišao živjeti u Mqhekezweni. Ondje je  nastavio školovanje učeći engleski, povijest i zemljopis. Zainteresirao se za afričku povijest, a za vrijeme studiranja prava uključio se u pokret za prava crnaca u JAR-u. Godine 1942. priključio se Afričkom nacionalnom kongresu s ciljem organiziranja pokreta povratka korijenima te vraćanje prava glasa većinskom stanovništvu. Uskoro su započeli štrajkovi i bojkoti (1949.) kojima je bio cilj ostvariti puno državljanstvo, podjelu zemlje i besplatno obrazovanje za svu djecu. Mandela je i kasnije, 20 godina neumorno vodio nenasilne prosvjede protiv vlade i njene rasističke politike.Uhićen je 1956. godine zajedno sa ostalim aktivistima. Optuženi su za izdaju. Optužbe su odbačene nakon četverogodišnjeg suđenja. Prvi puta je osuđen na pet godina zatvora (1962.),  a na doživotni zatvor osuđen je 1964. godine.

Za vrijeme odsluženja kazne obolio je od tuberkuloze. Iako je kao crni zatvorenik imao i lošiji tretman u zatvoru, od obrazovanja nije odustajao. Položio je ispite i diplomirao te postao prvostupnik prava. Ujedno je usavravao svoje vještine govornika i lidera. Mandeli je 1985. godine ponuđena sloboda ukoliko se odrekne oružane borbe, no on je to odbio. Pod pritiskom međunarodne zajednice i neodrživosti tadašnjeg režima, vlada je bezuspješno održala brojne razgovore s Mandelom. Nakon najave oslobođenja iz zatvora od strane tadašnjeg predsjednika  Willema de Klerk (11. veljače 1990.) Mandela je pušten na slobodu. Zbog svoje predane borbe za ljudska prava proveo je 27 godina u zatvoru (1964. − 1990.). Tijekom vremena služenja kazne imao je pravo na jednog posjetitelja godišnje u trajanju od 30 minuta.

Odmah po izlasku iz zatvora zatražio je od međunarodne javnosti pomoć  kako bi crnci dobili pravo glasa u svojoj zemlji. Na prvoj konferenciji Afričkog nacionalnog vijeća, održanoj nakon zabrane djelovanja 1960., izabran je za predsjednika vijeća (1991.). Nakon nekoliko pokušaja, de Klerk i Mandela dogovorili su prve demokratske izbore. Izbori su održani  27. travnja 1994. godine. Mandela je na mjesto predsjednika došao 10. svibnja iste godine u dobi od 77 godina. Zamjenikom je izabran upravo bivši predsjednik de Klerk. Mandela je prvi crnac koji je obavljao ovu funkciju. Prije izbora 1999. godine povukao se iz aktivne politike nastavljajući svoj dobrotvorni rad prikupljajući novac za škole i bolnice u ruralnim dijelovima Južnoafričke republike.

Nakon dijagnoze raka prostate (2001.) povukao se iz političkog života, a u dobi od 85 godina povlači se iz javnog života.

NAPOMENA: Cijeli životopis uz dodatne grafičke materijale potražite u PDF verziji časopisa HPP (broj 10, prosinac 2013.)

 

Za čitanje PDF verzije Hrvatskog povijesnog portala preporučujemo najnoviju i BESPLATNU verziju Adobe Readera koja je dostupna na ovom linku: http://get.adobe.com/hr/reader/

About Marta Husic (3 Articles)
Diplomirala sam na fakultetu Hrvatski studiji 2010.godine. Svoje početke rada u struci započela sam u OŠ Mihaela Šiloboda. Daljnje profesionalno usavršavanje nastavljam na Hrvatskim studijima, na poslijediplomskom studiju, trenutno na trećoj godini.
Contact: Facebook

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.