Novo:

Nagrada Glenn Gould

Kako sam napisala članak o venezuelanskom sustavu glazbene edukacije El Sistema, kojim se djeca udaljuju od ulice, kriminala i propadanja, a približavaju znanju, vještinama i glazbenoj umjetnosti, prenosim ovom prilikom i vijest o nagradi Glenn Gould koja je dodijeljena osnivaču tog sustava glazbenog obrazovanja El Sisteme Dr. Joséu Antoniu Abreu (1939-). Dr. Abreu je ekonomist, glazbenik i aktivist. Nositelj je i drugih nagrada i priznanja za svoj predani i nesebični rad u Venezueli.

Vijest je 14. veljače 2008 objavio kanadski Globeandmail.com. Nagrada Glenn Gould dodijeljuje se svake tri godine za izniman doprinos glazbi i komunikaciji putem glazbe. Dodijeljuje ju fondacija Glenn Gould.

Ivanovci u Pusta Bela Ivanovci u Pusta Bela

Glenn Gould

Glenn Gould je dio pijanističke povijesti 20. stoljeća. Vrlo zanimljiv nažalost prerano preminuli pijanist. Rođen je 1932. godine u Torontu, a umro 1982. Godine, također u Torontu. Vrlo rano, već u dobi od tri godine počeo je pokazivati iznimnu glazbenu nadarenost. Njegova majka podučavala ga je klaviru. Već sa deset godina počeo je pohađati glazbeni konzervatorij u Torontu. Vrlo brzo je napredovao nadišavši zahtjeve konzervatorija, pa je nastavio s privatnim satovima klavira do svoje 20-te godine. Neobična, ali strelovita Gouldova karijera počela je 1946. godine. 1955. godine  po prvi put je snimio Goldberg varijacije Johanna Sebastiana Bacha te izdao nosač zvuka. Ta skladba ostala je njegov znak raspoznavanja i njegova izvedba te skladbe je interpretacija po kojoj su ga pamtili desetljećima. Rastuća slava kao pijanista nije Goulda međutim zadovoljavala na osobnoj razini, te je 1964. održao posljednji javni nastup i nakon toga se intenzivno posvetio snimanju i svojim drugim interesima. Među njegovim drugim interesima su bili skladanje, dirigiranje, pisanje te praćenje razvoja tehnologije – posebno tehnologije zvukovnih zapisa. Goulda su smatrali samotnjakom i osobenjakom, no nekolicina prijatelja iz njegovo uskog kruga dobrih prijatelja svjedoče da je bio srdačan, drag i dobar čovjek.

Fondacija Glenn Gould osnovana je u Kanadi godinu dana nakon godine u kojoj je Gould umro – 1983. Među dobitnicima nagrade Glenn Gould u prošlosti su bili svjetski poznati violinist Yehudi Menuhin (1916-1999), poznati skladatelj 20. stoljeća Toru Takemitsu (1930 – 1996) i također vrlo poznati skladatelj 20. stoljeća Pierre Boulez (1925-).

Ove godine nagrada u vrijednosti 50.000 dolara pripala je osnivaču sustava glazbenog obrazovanja El Sistema u Venezueli, koji, kako kaže službeno obrazloženje, je dao veliki doprinos stvaranju kulturne renesanse u Venezueli i ostavio trajni i pozitivan učinak na generacije mladih i veliki, uistinu, veliki broj djece i mladih.

Odluka o dodjeli nagrade upravo njemu bila je jednoglasna. Osim velikog priznanja i novčanog dijela nagrade, gospodin Abreu će također moći, zahvaljujući nagradi, imenovati jednog mladog glazbenika za nositelja posebne nagrade u vrijednosti 10.000 dolara.

Potvrda važnosti glazbene edukacije, potvrda važnosti priznanja takvog rada, pogotovo u sredinama u kojima ekonomska moć nije velika, te sa djecom koja su ekonomski u nepovoljnom položaju, izuzetno je važna. Uspjesi takvoga rada velika su radost. Uspjeh venezuelanskog sustava velika je – i daje primjere mnogim drugim državama da organiziraju slične sustave. Također uspjeh mladog dirigenta Gustava Dudamela koji trenutno briljira na pozornicama diljem svijeta dodatni su poticaj za svu onu djecu i mlade koji su trenutno uključeni u sustav El Sistema i u orkestre tog sustava da zadrže optimizam i s nadom gledaju u budućnost.

Više možete doznati i na www.glenngould.ca.

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.