Novo:

Na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan:

Svakodnevno pogledajte izbor događaja koji su se na današnji dan dogodili u prošlosti.

dogodilo-se-na-danasnji-dan

Obljetnica smrti
1973 - Pablo Neruda (rođen kao Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto), čileanski političar, diplomat i pjesnik, umro je na današnji dan 1973. godine u 69. godini života. Umjetničko ime si je nadjenuo po uzoru na češkog pjesnika Jana Nerudu. 1971. godine nagrađen je Nobelovom nagradom za književnost. Bio je iznimno popularan u narodu i čitao je poeziju na stadionima sa 70 i 100 slušača. Zbog komunističkih uvjerenja više je puta ulazio u sukob s moćnim političarima i postoji znatna sumnja da je Augusto Pinochet naredio da ga se ubije. Istraživanje uzroka njegove smrti je dovelo i do ekshumacije tijela 2013. godine. Najnoviji rezultati ukazuju na mogućnost da je zaražen bakterijom Staphylococcus aureus.
Povijesni događaji
1122 - #NDD 1122. godine, papa Kalist II. i car Henrik V. sklopili su Wormski konkordat, nagodbu kojom je razgraničena crkvena vlast biskupa i opata od njihove svjetovne vlasti. Konkordatom je Crkvi dopušten slobodan izbor biskupa i opata po kanonskom pravu, te duhovna investitura, što je bio kraj dugotrajnog sukoba oko investiture.
1905 - #NDD 1905. godine, završeni su u Karlstadu pregovori o razvrgavanju unije između Švedske i Norveške
Rođendani
1917 - Asima Chatterjee, indijska kemičarka, rođena je #NDD 1917. godine. U svojim istraživanjima najviše se bavila ljekovitim svojstvima indijskih biljaka, a upravo zahvaljujući njoj došlo je do značajnih pomaka u liječenjima malarije i epilepsije.
1935 - #NDD 1935. godine, rodio se Leslie Coleman McCann, američki jazz pijanist i vokalist
1943 - Julio José Iglesias de la Cueva aka Julio Iglesias, španjolski kantautor i pjevač, rodio se #NDD 1943. godine
1949 - Bruce Springsteen aka The Boss, rođen je #NDD 1949. godine

Nešto nedostaje?

Pošaljite nam putem ovog obrasca: [Form id=”28″]