Novo:

Na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan:

Svakodnevno pogledajte izbor događaja koji su se na današnji dan dogodili u prošlosti.

dogodilo-se-na-danasnji-dan

Povijesni događaji
1913 - Na današnji dan, 1913., proradila je prva pokretna montažna traka, u Fordovoj tvornici automobila.
1918 Jednoglasnim prihvaćanjem "Adrese"ujedinjena je Države SHS sa Kraljevinom Srbijom i Crnom gorom
1955 - Na današnji dan 1955. godine umorna Rosa Parks se oko 18.00 sati vraćala s posla. U njenom gradu Montgomeryu prva četiri reda sjedala u autobusima su bila rezervirana isključivo za bijelce. Vozači su redovito od crnaca tražili da se dignu ukoliko više nije bilo mjesta za bijelce. Kako se autobus napunio putnicima zatražili su od četvero crnih putnika da se dignu. Rosa nije poslušala naredbu. Uhićena je i sudski kažnjena s ukupno 14 dolara. Žalila se na kaznu i zatražila preispitivanje legalnosti rasne segregacije. U svega nekoliko dana 40.000 crnaca koji su svakodnevno koristili buseve organizirali su bojkot. 381 dan nisu koristili gradski javni prijevoz što je teško opteretilo gradsku tvrtku. Naposlijetku je grad Montgomery ukinuo odluku o segregaciji na autobusima. Rosa Parks nije bila prva koja se usprotivila protiv segregacije u autobusima, ali je njen slučaj imao dobro pravno opravdanje budući da je ostala sjediti na mjestu inače predviđenom za crnce. Do kraja života je bila aktivistica i borkinja za ljudska prava.
Rođendani
1896 - Na današnji dan, 1896. godine rodio se maršal Georgij Konstantinovič Žukov - sovjetski profesionalni vojnik, jedan od važnijih zapovjednika Velikog domovinskog rata, načelnik Glavnog stožera, ministar obrane i član Politbiroa.
1935 - Woody Allen rođen je u New Yorku 1.12. 1935. U središtu filmskih priča ovog osebujnog redatelja lik je hipersenzibilnog, ciničnog i neurotičnog njujorškog intelektualca.
Zanimljivosti
- Red Ribbon – 1. prosinac Svjetski dan borbe protiv AIDS-a (opširnije)

Nešto nedostaje?

Pošaljite nam putem ovog obrasca: [Form id=”28″]