Novo:

Na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan:

Svakodnevno pogledajte izbor događaja koji su se na današnji dan dogodili u prošlosti.

dogodilo-se-na-danasnji-dan

Obljetnica smrti
1925 Rudolf Steiner, ezoterični filozof, umro je na današnji dan 1925. godine. U početku privatni učitelj, 1890–97. suradnik Goethe-Schillerova arhiva u Weimaru. Od 1897. živio u Berlinu, gdje je držao mnoga predavanja. Od 1902. tajnik Teozofskoga društva. Nezadovoljan isključivom prisutnošću hinduističkih naučavanja u teozofiji, počeo je tragati za vlastitim oblikom duhovne znanosti koja će uključivati i kršćanski ezoterizam te je 1913. napustio Teozofsko društvo i utemeljio Antropozofsko društvo. Antropozofska načela proširio je i na estetiku (euritmija), ekologiju (prirodna prehrana), arhitekturu i pedagogiju. Utemeljitelj je glasovite Waldorfske škole.
Povijesni događaji
1282 - Na današni dan 1282. godine, u doba večernje mise, započela je Sicilijanska večernja - ustanak protiv vlasti Karla I. Anžuvinca. Pobuna je bila uspješna i završila je likvidacijom svih francuskih vojnika na otoku, njih oko 4,000. Prema legendi, Sicilijanska večernja je početak postojanja tajne kriminalne organizacije zvane Mafija.
Rođendani
1853 - 30. ožujka 1853. godine rodio se u Brabantu u Nizozemskoj slikar i grafičar  Vincent Van Gogh, predstavnik cjelokupnog europskog ekspresionizma.
1905 - Na današnji dan 1905. je rođen Albert Pierrepoint. Prema ocjeni britanskog Home Office, bio najefikasniji krvnik u povijesti otočnog pravosuđa. Objesio je ukupno 435 ljudi, a gotovo pola (202) su bili osuđeni nacisti, među kojima i Max Pauly, Bruno Kitt, Anton Thumann, Johann Reese, Willy Warnke, Wilhelm Dreimann, Adolf Speck, Irma Grese, Juana Bormann itd.
1928 - Robert Badinter, francuski odvjetnik, sveučilišni profesor, političar i društveni aktivist - kod nas najpoznatiji po "Badinterovoj komisiji" (Arbitražnoj komisiji u okviru Mirovne konferencije o Jugoslaviji) - rodio se na današnji dan 1928. godine.
Zanimljivosti
1939 - Na današnji dan 1939., lovac Heinkel He-100 postavio je brzinski rekord dostigavši 745km/h. Lovac nikada nije ušao u serijsku proizvodnju, a ni jedan od 19 prototipa i pred-proizvodnih primjeraka nije preživio rat.

Nešto nedostaje?

Pošaljite nam putem ovog obrasca: [Form id=”28″]