Novo:

Modeliranje glinamolom na satu povijesti

Primjer iz prakse

Već više godina zaredom u Osnovnoj školi Podturen jedan sat nastave povijesti učenici provode u modeliranju glinamolom. Taj sat obično dolazi nakon što se završi cjelina Prapovijest, odnosno poglavlje Metalno doba u Hrvatskoj. Cilj ovoga nastavnoga sata je da učenici na dinamičan i posve konkretan način upoznaju predmete i simbole iz prapovijesti o kojima su nekoliko prethodnih sati slušali. Učenici dobijaju zadatak izraditi vučedolske golubice, willendorfske Venere, razno posuđe kao što su zdjele, vaze, tanjuri i čaše, koje nakon toga trebaju i oslikati sa simbolima planeta i simbola u skladu s nalazima iz Vučedola (zviježđe Oriona, Casiopeia, Labud, Sunce itd.). Pritom je važno napomenuti da su nebeska tijela nekada služila za izradu kalendara, ali i da su štovana kao bogovi. Sat je potrebno najaviti oko tjedan dana ranije, a pribor koji je potreban je paket glinamola (cijena oko 6 kuna i može se svugdje kupiti), novine za podlogu, štapić za urezivanje i jedna maramica za brisanje ruku nakon modeliranja. Ovom satu učenici u pravilu pristupaju s velikim nestrpljenjem i elanom, a osobita je prednost da se u ovakvoj vrsti nastave mogu istaknuti i oni kojima slabije ide pisanje i učenje gradiva. Vrijeme za rad iznosi oko 30 minuta, a potom učitelj pregledava radove, dva do četiri najbolja ocjenjuje peticama, a ostalima daje pluseve. Najbolji radovi iz svakoga petoga razreda se stavljaju na ormarić pokraj ploče da se vide, a ostale učenici odnose kućama. Na kraju sata slijedi obavezno čišćenje razreda i ruku što oduzima oko pet minuta vremena.

Doista je zanimljivo promatrati kakve sve kreativne ideje učenici dobiju prilikom svoga rada – od modeliranja s dvobojnim glinamolom (primjerice bijela posuda s crvenim crtežima), preko raznih drški i pribora (poput pribora za jelo) do spiralnih vaza i sl. Na satu se među učenicima razvija i vrlo dobra suradnja, a problema s disciplinom uopće nema. Takvi rezultati rada opravdali su izvođenje ovoga nastavnoga sata, pa ćemo ga primjenjivati i u budućnosti.

Branimir Bunjac
About Branimir Bunjac (28 Articles)
Dr.sc. Branimir Bunjac radi kao učitelj povijesti u OŠ Podturen. Predsjednik je Povijesnog društva Međimurske županije. Izdao je nekoliko knjiga povijesne tematike. Od 2016. godine saborski zastupnik.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.