Novo:

Mladi Mozart

 Mladi Mozart

Anegdota o mladom Mozartu, genijalnome skladatelju Wolfgangu Amadeusu Mozartu, zapravo zorno ilustrira vrstu marketinga korištenu u 18. stoljeću, vrstu fascinacije koja se očekivala od koncertnog nastupa, ali i iznimnih Wolfgangovih sposobnosti. Mozartov otac je 1763. godine, za jedan od brojnih koncerata tada sedmogodišnjeg Wolfganga i njegove starije sestre napisao sljedeće:

Moja kći, koja ima 12 godina i moj sin, koji ima 7 godina, će izvesti koncerte slavnih skladatelja na nekoliko vrsta glasovira, a k tome će moj sin svirati i na violini. Moj sin će pokriti klavijaturu glasovira tkaninom i svirati kao da nije pokrivena. On će pogađati i imenovati bilo koji ton glasovira – i iz stajaće pozicije pored glasovira ili sa bilo koje udaljenosti, pa čak i tonove koje proizvede zvono ili bilo koji drugi glazbeni instrument. Na kraju, on će improvizirati koliko god dugo to budete htjeli, i na orguljama i na glasoviru u svim tonalitetima, čak i u najtežim tonalitetima, po slobodnom odabiru bilo koga iz publike.’

About Zanina Bilic (89 Articles)
Akademska glazbenica pijanistica i profesorica klavira nakon diplome na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji poslijediplomski je studij sa stipendijom DAAD završila u Muenchenu. Nastupala je u Hrvatskoj i inozemstvu, kao solist i komorni glazbenik te kao klavirska pratnja. Bavi se i pedagoškim i humanitarnim radom. Živi i radi u Zagrebu sa suprugom i kćeri.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.