Novo:

Mirko Stjepan Potočnjak

Prof.dr.sc. Mirko Stjepan Potočnjak, sveučilišni profesor, veterinarski stručnjak. Rođen je 9. travnja 1932. u Zagrebu. Osnovnu školu i realnu gimnaziju završio 1951. u Vinkovcima. Diplomirao je 1959. na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Radnu karijeru veterinara je započeo u Starim Mikanovcima, nastavio u Poljoprivrednom kombinatu "Borinci". Od 1963. radi i na Poljoprivrednoj školi u Vinkovcima, predaje Veterinarstvo i praktičnu obuku iz predmeta Anatomija i fiziologija domaćih životinja. Godine 1965. izabran je za predavača, a 1972. za profesora navedenih predmeta na Višoj poljoprivrednoj školi u Vinkovcima, istovremeno obavlja poslove veterinara u Poljoprivrednom školskom centru u govedarskoj, svinjogojskoj i peradarskoj proizvodnji. Asistent je od 1971. na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, 1977. je u stalnom radnom odnosu na istom fakultetu. Doktorirao je 1981. na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu. Na svom fakultetu predaje kolegije Zoohigijena i Veterinarstvo. Od 1990. do 2000. kada odlazi u mirovinu, izvanredni je profesor na Poljoprivrednom fakultetu i nosilac nastave kolegija u dodiplomskom studiju Patologija, patofiziologija i higijena hranidbe, a na poslijediplomskom studiju kolegija Hranidba domaćih životinja s proizvodnjom i doradom krme.

Za  vrijeme rada u Vinkovcima vrlo je angažiran na području struke. Tajnik je Društva veterinara i veterinarskih tehničara Vinkovci, Vukovar i Županja, urednik je lista za prosvjećivanje sela Slavonski stočar, po našim selima drži niz predavanja s područja zdravstvene zaštite goveda i svinja. Na fakultetu u Osijeku je voditelj velikog broja diplomskih radova, član povjerenstva kod obrane magistarskih i doktorskih radova.

Do sada je objavio 68 znanstvenih i stručnih radova u domaćim i stranim časopisima, u monografiji “Slavonija 1985.” tiskao je 2 rada, u Zborniku Centra za znanstveni rad Vinkovci (HAZU) objavio je rad “Očitovanje bioloških osobina svinja u tehnologiji industrijske proizvodnje, te mogućnosti njihova poboljšanja”.

Član je Hrvatskog veterinarskog društva. Danas je u mirovini, živi u Vinkovcima, još uvijek znanstveno aktivan.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.