Novo:

Međimurje 1918. – zaključak

U ovom radu pokušao sam opisati događaje koji su se zbivali u Međimurju posljednjih mjeseci 1918. godine. Zašto me zanimalo baš to razdoblje? Ovo razdoblje zanimalo me zato jer smatram da je ta godina jedna od ključnih godina u međimurskoj povijesti, godina koja je omogućila da Međimurje opet postane i ostane hrvatsko. Kada je Međimurje 1861. godine pripojeno Mađarskoj, u čijem je posjedu ostalo narednih 57 godina, Mađari su se svim silama trudili da mađariziraju ovaj najčišći hrvatski prostor. Iako su pri tome na raspolaganju imali sva sredstva – u tome nisu uspjeli. Ali, nisu bili ni suviše daleko od uspjeha, kao što je to u svojoj brošuri "Istina o Međimurju" zapisao dr. Ivan N. Novak.

Sudjelujući u prvom svjetskom ratu, Međimurci su se susreli sa ogromnim patnjama i žrtvama – i na frontu i u pozadini. Te patnje ostavile su trajno sjećanje, ali i trajne ožiljke, kod stanovništva Međimurja. Sve to kao da je bilo priprema za veliki seljački bunt, revoluciju, koja se desila početkom studenog – ne samo u fizičkom, nego i u duhovnom smislu. Shvativši tokom te revolucije da pripadaju hrvatskom narodu, a ne međimurskom ili mađarskom, pokušali su sami protjerati Mađare iz Međimurja, očekujući pri tome i pomoć iz Hrvatske. Međutim, ta pomoć došla je prekasno. Podnijevši velike žrtve, a ne osjetivši pomoć iz Hrvatske na vrijeme, splasnulo je revolucionarno oduševljenje, ali ne i vjera u Hrvate iz Hrvatske da će im pomoći, kao nekada ban Jelačić.

Da bi se organizirala pomoć Međimurju moralo je doći i do preokreta u razmišljanju Hrvata u Hrvatskoj. Morala se i u Hrvatskoj javiti svijest da Međimurje, gotovo čisti hrvatski kraj, povijesno pripada Hrvatskoj i da je potrebno učiniti sve, pa i podnijeti žrtve, da se taj kraj oslobodi mađarske okupacije.

Zajedničkim naporom i zalaganjem Hrvata iz Međimurja i Hrvata iz Hrvatske uspjelo je osloboditi Međimurje, već drugi puta od istog neprijatelja – Mađarske. Nitko tada nije očekivao da će, za manje od četvrt stoljeća, Mađari opet okupirati Međimurje. Nakon četiri godine okupacije, Međimurje je treći puta oslobođeno od Mađara 10. travnja 1945. godine.

Dijelovi

Međimurje 1918. – uvod (sadrži popis literature)

Međimurci u Prvom svjetskom ratu

Krvavi međimurski studeni

Prvi pokušaj oslobođenja Međimurja

Pripreme za konačno oslobođenje Međimurja

Oslobođenje Međimurja 24. prosinca 1918.

Zaključak

About Damir Horvat (8 Articles)
Diplomirao povijest i geografiju na Sveučilištu u Zagrebu. Rođen je u Kotoribi 1973. godine. Radio je u nekoliko međimurskih osnovnih škola, a od 2001. godine je radio kao učitelj povijesti i geografije u Osnovnoj školi Strahoninec. Glavni su mu interesi bili vojna povijest (posebice mornarica i zrakoplovstvo). Preminuo je iznenada 2012. godine.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.