Novo:

Matija Vlačić Ilirik

Hrvatski crkveni reformator, povjesničar i teolog protestantizma Matija Vlačić Ilirik, latiniziranog imena Matthias Flacius Illyricus, rođen je 3. ožujka 1520. godine u Labinu, ali je većinu svoga života proveo izvan Hrvatske, poglavito u Njemačkoj.

Vrlo je mlad ostao bez oba roditelja, pa 1536. odlazi u venecijsku školu Sv. Marko, gdje uči klasične jezike, a tri godine kasnije obrazovanje nastavlja u Baselu i Tübingenu. Godine 1541. odlučuje se za sveučilište u Wittembergu, te tamo 1544. stječe magisterij i postaje profesor grčkog i hebrejskog jezika.

Predvodnika i utemeljitelja protestantskog pokreta i reformacije u Njemačkoj, Martina Luthera, upoznao je još kao dvadesetjednogodišnjak i sve do Lutherove smrti su bili bliski prijatelji i istomišljenici. Nakon što je 1546. godine Martin Luther umro, Vlačić je sve više dolazio u sukobe s vodećim protestantskim teolozima, što je kulminiralo objavljivanjem Augsburškog vjerovanja. Naime, taj su dekret luterani prihvatili i u njemu se složili da doktrina Katoličke crkve, uz neke ustupke, ostaje obvezujuća i za protestante. Radilo se zapravo o privremenom dokumentu koji je egzistirao između dva augsburška sabora – onoga 1547. i završnoga 1555. godine – kada je protestantizam i službeno postao priznat kao vjera u Njemačkoj. Ilirik je ostao postojan u svojim uvjerenjima i vjeran učenju svog prijatelja Luthera, pa napušta Wittemberg i 1549. odlazi u Magdeburg, gdje započinje pisati Katalog svjedoka istine, svojevrsni podstrek i javnu podršku svim pristašama i sljedbenicima Lutherove doktrine. Uskoro sa drugim znanstvenicima radi na pisanju i uređivanju Magdeburških stoljeća, prikazu crkvene povijesti u trinaest svezaka, čiji će prvi biti publiciran 1559. u Baselu.

 

Nakon nekoliko godina provedenih u Magdeburgu, Matija Vlačić odlazi u Jenu i tamo od 1557. predaje Novi zavjet, ali se već početkom 1562. odlučuje preseliti u Regensburg, gdje piše Ključ svetog pisma. Nakon manje od pet godina provedenih u tom gradu, iz kojega je faktički izgnan, Ilirik se dugo ne uspijeva skrasiti na jednom mjestu. Tek pred kraj života doći će u Frankfurt na Majni, gdje i umire 11. ožujka 1575. godine.

Matija Vlačić Ilirik ženio se dva puta i imao dvanaestoro djece. Napisao je stotine vrijednih spisa, a doprinos koji je dao učenju, razumijevanju i proučavanju crkvene povijesti svakako je njegova najveća i najdragocjenija ostavština.

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.