Novo:

Marko Rić

Iz spomenice vinkovačke gimnazije:

Dr.sc. Marko Rić, veterinarski stručnjak,. Rođen je 12. srpnja 1934. u Somboru. Pučku školu i gimnaziju završio u Vinkovcima 1953, diplomirao na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu 1959. Od kraja 1959. zaposlen je u Veterinarskoj stanici Vinkovci kao ambulantni veterinar za grad Vinkovce. Posao terenskog veterinara u Vinkovcima i veterinarskog inspektora obavlja od 1962. do 1965., iste godine došao u Veterinarski zavod Vinkovc. Magistrirao je 1969. na području Higijene i tehnologije živežnih namirnica na matičnom fakultetu. Od 1974. je direktor, kasnije predstojnik, Veterinarskog zavoda u Vinkovcima. Doktorirao je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu 1982., a kao znanstveni suradnik fakulteta, izabran je 1985., od strane Znanstveno nastavnog vijeća.

Objavio je do danas, kao autor i suautor, 29 stručno-znanstvenih radova, te 14 napisa s područja hranitbenih namirnica i njene analitike. Radovi su mu: autor, Opseg i higijensko značenje bakterijske kontaminacije mlijeka u prahu u proizvodnji i pohrani (1981), suautor, Higijensko stanje sabirališta mlijeka Slavonije i Baranje (1989), Utjecaj razine progesterona u serumu krvi na koncepciju krava (1990), i drugi. Dr. Marko Krznarić bio je aktivan član „Društva veterinara“, član izvršnih organa Saveza veterinara Jugoslavije i Hrvatske, poslije 1991. član je više komisija, znanstvenih i stručnih vijeća, Ministarstva poljoprivrede i šumarstva RH, te Hrvatskog veterinarskog instituta Zagreb.

Za svoj rad primio je brojna priznanja, plakete i nagrade. Nagradu za životno djelo primio je 2004. od Županije vukovarsko srijemske. Osim stručnog rada, aktivan je u Matici hrvatskoj u Vinkovcima, njen je član radnik. Otišao u mirovinu 2003. godine, no još uvijek je aktivan u znanosti i struci.

About Josip Šarčević (166 Articles)
Rođen je 1949. godine u Bošnjacima. U rodnom mjestu je završio osnovnu školu i zatim gimnaziju u Županji. 1973. godine diplomirao je povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Od 1974. godine radio je na Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Bio je sudionik Domovinskog rata. Posljednjih godina bavio se snimanjem video uradaka, pisanjem i kreiranjem online sadržaja za podučavanje povijesti. Nakon duge i teške bolesti preminuio je 28. prosinca 2009. godine.
Contact: Website

Ostavite komentar. HPP ne odgovara za izreceno misljenje komentatora. Zabranjeno je vrijedanje, psovanje i klevetanje.

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.